Proiect al Regulamentului de furnizare a energiei electrice

Astfel, se delimiteaza piata cu amanuntul de energie electrica, aflata sub incidenta Regulamentului de furnizare, de piata angro reglementata de Codul comercial al pietei de energie electrica. Pe piata angro energia electrica este cumparata in vederea revanzarii, in timp ce pe piata cu amanuntul energia se cumpara in vederea consumului propriu.

ANRE a elaborat proiectul Regulamentului printr-o larga consultare cu organizatii reprezentative ale consumatorilor, cu furnizorii de energie electrica si cu alte entitati interesate.

Regulamentul de furnizare pune accent pe protectia consumatorilor si precizeaza principalele drepturi si obligatii ale acestora in relatia cu furnizorul. Sunt prevazute obligatii ale furnizorilor privind informarea consumatorilor si protectia consumatorilor vulnerabili (defavorizati, asistati social etc.). Sunt exceptate de la deconectare unitatile cu importanta sociala deosebita: unitati sanitare, de invatamant, de siguranta a circulatiei. Functie de tipul consumatorilor, ANRE va emite contracte cadru cu clauze adaptate necesitatilor acestora.

In Regulament sunt prevazute modalitati de participare la uniformizarea consumului orar la nivelul tarii a consumatorilor care doresc, contra unor stimulente financiare. Uniformizarea se poate face prin piata de echilibrare ce va fi functionala din anul 2005 sau prin contracte de consumatori intreruptibili.

Facturarea consumului de energie electrica se va putea face in mod flexib