Intră acum și în grupul de
Garda Națională de Mediu (GNM) a descoperit, în urma unui control efectuat la o menajerie improvizată din localitatea suceveană Zaharești un exemplar rar de „ligru” – un hibrid rezultat din împerecherea unui leu (Panthera leo) cu o femelă tigru (Panthera tigris), ambele specii fiind protejate de Convenția CITES.

Cu mai puțin de 100 de exemplare recunoscute la nivel mondial, prezența unui astfel de animal în această locație este o premieră pentru România.
Controlul, realizat de o echipă mixtă formată din reprezentanți ai Comisariatului General și Comisariatului Județean Suceava al GNM, a scos la iveală mai multe nereguli grave: așa numitul „colț zoologic” funcționează fără autorizație de mediu, nu există o fișă de evidență a colecției de animale, nu este implementat un plan pentru situații de urgență, lipsește o platformă impermeabilă pentru stocarea deșeurilor de origine animală și nu există un contract pentru neutralizarea acestora.
În plus, animalele sunt ținute în același spațiu pentru a încuraja împerecherea între specii, practică neconformă cu normele de protecție a animalelor sălbatice.
Ca urmare, GNM a aplicat administratorului menajeriei o amendă de 15.000 de lei, a impus termene clare pentru intrarea în legalitate și a dispus sistarea activităților de vizitare.
Având în vedere caracterul unic al speciei „ligru” și reglementările neclare privind astfel de hibrizi, GNM a solicitat sprijinul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Academiei Române și Autorității de Management CITES din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) pentru stabilirea pașilor de urmat.
Garda Națională de Mediu face un apel către public să evite vizitarea acestei menajerii, care funcționează fără autorizații legale și nu respectă normele de siguranță, de mediu sau comerciale, prezentând riscuri pentru vizitatori și animale.
Intră acum și în grupul de