Romania merge spre o economie bazata pe cunoastere


Intră acum și în grupul de

In ultimii ani acest sector economic a avut parte de sprijinul si importanta pe care le merita, a intrat mai mult in atentia comunitatii internationale, ceea ce s-a vazut si in rezultate. Dintre cele aproximativ 6500 de companii din domeniul IT, de pilda, mai mult de 100 au inregistrat o cifra de afaceri de peste 1 milion de dolari in 2002, fata de numai 80 in 2001. Speram ca in anii urmatori acest domeniu sa contrazica prognozele de crestere, surprinzand prin valori mult mai mari.” a declarat ieri, 24 martie 2004, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Dan Nica, la cea de a treia editie a Forumului privind Economia bazata pe Cunoastere intitulata „Imbunatatirea competitivitatii prin intermediul economiei bazate pe cunoastere”, care a avut loc la Budapesta.

Ministrul Nica a prezidat sesiunea in cadrul careia au fost prezentate teme precum orientarea cercetarii catre industrie si piata, finantarea inovatiilor, educatia universitara in cadrul economiei bazate pe cunoastere si inovatia in industriile traditionale si dezvoltarea locala.

De asemenea, in cursul zilei de ieri ministrul roman a avut o intrevedere cu Vicepresedintele Bancii Mondiale, Shigeo Katsu, pentru a discuta proiectele Romaniei in domeniul economiei bazate pe cunoastere.

Cea de a treia editie a Forumului privind Economia bazata pe Cunoastere, care se desfasoara in Ungaria, in perioada 23-26 martie 2004, vizeaza sensibilizarea factorilor de decizie din sfera politica in ceea ce priveste importanta dezvoltarii unei puternice economii bazate pe cunoastere ca instrument esential pentru sporirea competitivitatii, angajarea participantilor intr-un dialog cu Banca Modiala si cu alte institutii prezente la eveniment, in ceea ce priveste consultarea si produsele specifice in domeniul cunoasterii pentru dezvoltare. Precedentele editii s-au desfasurat la Paris in anul 2002 si la Helsinki in 2003. La eveniment participa atat oficiali la nivel inalt, cat si reprezentanti ai societatii civile si ai sectorului privat din 23 de tari din Europa si Asia Centrala.

Cunoasterea este in prezent considerata factorul principal in cresterea economica si a competitivitatii, aparitia economiei bazate pe cunoastere fiind, suplimentar, rezultatul a doua fenomene: globalizarea si dezvoltarea exponentiala a comunicatiilor. Economia bazata pe cunoastere se intemeiaza pe producerea, distributia si utilizarea cunoasterii si a informatiilor. Cunoasterea si informatiile nu sunt factori de productie deficitari, in schimb este limitata capacitatea de a le utiliza in mod util – care devine provocarea cea mai mare a momentului.


Intră acum și în grupul de