Doua tablouri banuite a fi de patrimoniu, ridicate de politistii suceveni din locuinta unui barbat

În urma unei percheziții efectuate de polițiștii din Suceava la locuința unui bărbat, au fost descoperite și ridicate două tablouri susceptibile a face parte din patrimoniul cultural național pentru care cel în cauză nu a putut prezenta documente legale de proveniență.

 Potrivit unui comunicat de presă al IGPR, în cursul zilei de miercuri, în baza autorizației emise de Judecătoria Suceava, polițiștii de investigații criminale din Suceva, au efectuat o percheziție la locuința unui bărbat, de 32 de ani, suspectat că deține și comercializează bunuri culturale mobile a căror proveniență este incertă.

Față de acesta a fost dispusă începerea urmării penale, la data de 5 septembrie a.c., pentru săvârșirea infracțiunii de tăinuire. Bărbatul era suspectat că deține și comercializează, direct sau prin intermediul unor site-uri de profil, bunuri culturale mobile aflate în patrimoniul cultural național. Unele dintre acestea au o valoare de piață foarte mare, fiind autentice și realizate de pictori celebri, existând indicii că bunurile în cauză au fost sustrase din colecții particulare sau expoziții în străinătate.

Din activitățile investigativ-operative și de cercetare penală realizate a rezultat că, începând cu luna iunie a.c., acesta a început să realizeze demersuri în vederea comercializării a două tablouri (picturi), unul pictat de Nicolae Tonitza, existând suspiciunea rezonabilă că bunurile sunt susceptibile a face parte din patrimoniul cultural național.

În urma percheziției efectuate la locuința suspectului, au fost identificate două tablouri, picturi pe pânză, pentru care suspectul nu a putut prezenta acte de proveniență, motiv pentru care bunurile au fost ambalate corespunzător și ridicate în vederea continuării cercetărilor.

Bărbatul a fost condus la sediul I.P.J. Suceava în vederea audierii, iar cercetările urmează a fi continuate de poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Suceava. În funcție de rezultatul verificărilor privind cele două bunuri ridicate, urmează  să se dispună procedural, inclusiv prin luarea de măsuri preventive faţă de suspect, mai precizează sursa citată.