„Sigur vom gasi companii private care sa faca zboruri de pe Suceava”. Vezi de ce spune Catalin Nechifor acest lucru

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, că va discuta miercuri cu reprezentanţii companiei Tarom despre viitoarea colaborare a acesteia cu aeroportul sucevean, după ce aceasta a scos din orarul de iarnă, începând cu 28 octombrie, cursa spre Suceava. În conferinţa de presă susţinută marţi, şeful administraţiei judeţene a subliniat că în 22 august, preşedintele executiv al Tarom, Christian Heinzmann, a informat conducerea aeroportului sucevean că Tarom va continua să opereze cursele şi în perioada de iarnă, după ce CJ Suceava a anunţat că achiziţionează un degivror nou.

aeroport

Nechifor a arătat că a fost stabilită firma ce va livra degivrorul, Eurospeed SRL din Suceava, iar miercuri va avea discuţii cu reprezentanţii companiei Tarom. „Sper să reuşesc în final să îi convingem de faptul că Suceava trebuie să-şi menţină cursa şi pe timp de iarnă. Sunt, într-adevăr, lucruri pe care le pot înţelege, dar din comunicarea oficială de până acum cu Tarom, singurul lucru care s-a ridicat a fost degivrorul, care e rezolvat. Practic, putem asigura capacitatea tehnică a aeroportului”, a spus preşedintele CJ Suceava.

El a menţionat că se lucrează şi la o variantă de montare a unui sistem de balizaj, care însă nu este la fel de modern ca cel care va fi montat definitiv anul viitor, dar este un sistem ce poate ajuta aeronavele să aterizeze la Suceava pe timp de ceaţă. „Aşa cum a spus şi premierul, e foarte important ca Tarom, singura companie românească de aviaţie, să asigure zboruri interne spre destinaţiile în care operează acum. Suceava e în zona asta”, a adăugat Nechifor.

El a subliniat că speră ca şi conducerea Tarom să înţeleagă că destinaţia Suceava este  importantă, cu potenţial, iar cursa este profitabilă financiar. „Tarom riscă să nu mai fie o ţintă pentru noi în viitorul apropiat dacă se va întâmpla să suspende cursele în iarna aceasta. O spun extrem de deschis”, a declarat Nechifor.

El a arătat că dacă Tarom renunţă totuşi la cursele din această iarnă, va fi pus în aplicare un plan „B” care presupune continuarea în forţă a lucrărilor de modernizare realizate printr-un proiect cu finanţare europeană. „Intrăm foarte puternic pe timp de iarnă în lucrări. Practic, demolăm toata pista şi în primăvară turnăm asfaltul elastic şi vom finaliza mai repede proiectul”, a spus Nechifor.

Preşedintele CJ Suceava a mai arătat că dacă Tarom nu reuşeşte să rămână cu curse pe Suceava vor fi căutate alte variante. „Sigur vom găsi companii private care să facă zboruri de pe Suceava daca Tarom aşa înţelege să discute un proiect de interes naţional. Va beneficia de un tratament egal în faţa competitorilor săi”, a conchis Nechifor.

Premierul Victor Ponta declara, în 16 august, la Suceava, că Tarom nu ar trebui să renunţe la cursele interne, arătând că, din datele pe care le deţine, acestea sunt profitabile, iar Tarom ar trebui să rămână lider incontestabil cel puţin pe piaţa internă. „Fără a intra în managementul privat, pe care îl susţin, cred că directorul general, domnul Heinzmann, până acum îşi face treaba foarte bine, eu cred că Tarom trebuie să-şi păstreze toate cursele interne, Târgu Mureş, Sibiu, Suceava, inclusiv dacă poate dezvolta noi curse spre Oradea, Baia Mare. Măcar pe piaţa internă Tarom trebuie să rămână un lider incontestabil. Pe piaţa internaţională, sigur, concurenţa e mult mai puternică şi trebuie să se încadreze în costuri”, afirma premierul.

Aeroportul Suceava este modernizat printr-un proiect cu finanţare europeană prin POS-Transporturi, contractul de execuţie fiind semnat în 9 august cu firma Tehnic Asist din judeţul Botoşani pentru modernizarea pistei de rulare, a balizajului, a turnului de control şi pentru amplasarea sistemului de navigaţie tip ILS, costul investiţiei fiind de 105 milioane de lei fără TVA.