Reabilitarea de la Cetatea de Scaun realizata in proportie de 67 la suta


Intră acum și în grupul de

Lucrările de reabilitare de la Cetatea de Scaun a Sucevei sunt realizate în proporţie de 67 la sută, potrivit reprezentanţilor constructorului, firma General Construct.

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor şi primarul Sucevei, Ion Lungu, împreună cu consilieri judeţeni şi consilieri locali, au inspectat, marţi, şantierul de la Cetatea de Scaun unde au fost informaţi de reprezentantul constructorului cel mai important aspect al acestui proiect, consolidarea versantului de nord, a fost finalizată şi au fost montate dispozitive care să monitorizeze comportarea construcţiei consolidate.

nechifor la cetatea de scaun 3

Pe lângă consolidarea versantului nordic, lucrările prevăd şi în refacerea unor părţi din cetate, construcţia actuală urmând să fie ridicată cu aproximativ 20 la sută, dar sunt efectuate lucrări la fortul central, zidul de incintă, zidul de contraescarpă  şi se pregăteşte iluminatul cetăţii, amenajarea unei parcări cu 100 de locuri pentru autoturisme şi nouă pentru autocare şi s-a construit un centru de informare.

Reprezentantul General Construct a menţionat că anul viitor se doreşte să se realizeze majoritatea lucrărilor şi să devină funcţionale toate facilităţile prevăzute, ţinând cont că cetatea nu va fi refăcută în totalitate, ci doar părţile despre care există izvoare istorice. Despre Cetatea de Scaun există doar informaţii puţine care să arate detaliile acesteia, ci doar că era „mare, frumoasă şi puternică”.

cetatea de scaun 2

Constructorul intenţionează să finalizeze în anul 2014 lucrările până la venirea iernii, astfel încât Cetatea de Scaun să fie utilată cu toate aparatele prevăzute în proiect până la inaugurarea din aprilie 2015.

Pentru creşterea atractivităţii, potrivit proiectului, în Cetate va fi realizat un spectacol de sunet şi lumini prin utilizarea de umbre proiectate pe pereţii cetăţii care va conţine ipostaze ale vieţii din cetate din perioada medievală. Astfel, la intrare vor fi proiectate umbre fragmentare de călăreţi însoţite de zgomot specific, apoi umbre de gardieni şi zgomote ce imită străjeri în mişcare. Totodată, în cetate, se va auzi un fond sonor de slujbă religioasă urmat de prezentarea de umbre de domniţe cu fundal sonor de vorbe şi râsete. Pe diverşi pereţi ai cetăţii vor fi proiectate umbre de cavaleri luptându-se, un călău decapitând şi un executat cerând milă, gardieni rostogolind butoaie, un fierar turnând metal, iar în finalul spectacolului fascicule de fum pe care vor fi proiectate raze laser ce redau imaginea lui Ştefan cel Mare.

În condiţiile în care se vor începe lucrări inclusiv la intrarea în Cetate, accesul turiştilor, care în prezent este permis pe un traseu restrâns, va fi interzis complet.

Firma de construcţii doreşte ca în luna august 2014 să se poată intra în Cetate pentru Festivalul Medieval şi Bucovina Rock Castle, două evenimente de interes naţional.

cetatea de scaun 1

De remarcat este că la Cetatea de Scaun s-au reconstruit diverse ziduri şi încep să se întrevadă noile atracţii, cum ar fi un punct de belvedere de unde se poate vedea întregul oraş Suceava.

Piatra folosită la refacerea Cetăţii este adusă de la Ciumârna, din această zonă fiind adusă, potrivit istoricilor, piatra cu care s-a construit iniţial această cetate.

Licitaţia pentru restaurarea Cetăţii de Scaun a Sucevei a fost adjudecată de un consorţiu al cărui lider este General Construct SA Suceava alături de firmele sucevene Loial şi Restaco pentru partea de instalaţii şi, respectiv, restaurare şi Grup Corint Alba Iulia, care are experienţă în restaurarea unor monumente medievale.

Cetatea de Scaun a Sucevei face parte din sistemul de fortificaţii al Moldovei, fiind edificată în perioada mijlocie a domniei lui Petru I (1375 -1391), primul atestat fiind un document din 10 februarie 1388, emis din “fortul muşatin” care a fost nucleul iniţial al Cetăţii de Scaun.


Intră acum și în grupul de