Sansa partidului de cinci procente

Astfel, potrivit sondajelor de opinie, PSD va obtine, cel putin in judetul Suceava, aproximativ 40 la suta din voturi, fiind partidul ce va avea cel mai mare numar de consilieri locali si judeteni. In urma redistribuirilor, exista posibilitatea ca PSD sa poata avea majoritatea in mai multe consilii locale, ceea ce va permite partidului aflat acum la guvernare sa cistige functia de viceprimar. In consiliile locale in care nu va avea majoritatea, precum si, cel mai probabil in Consiliul Judetean Suceava, PSD va fi nevoit sa se alieze cu alte formatiuni politice pentru obtinerea a cit mai multe functii de conducere. In aceste conditii, PSD va incerca sa colaboreze cu PNL, a doua forta politica in judet, cu PD sau cu PRM. In cazul PRM, se pare ca vor exista intelegeri punctuale, in doar citeva localitati si doar cu consilieri ai partidului si nu cu conducerea organizatiei atit din cauza divergentelor dintre lideri, dar si din cauza ca PSD ar putea pierde din imagine pentru ca se aliaza cu un partid considerat extremist.

Cu PNL si PD, partide cu imagine buna, PSD ar dori sa se alieze, dar organizatiile acestora risca desfiintarea, potrivit deciziei conducerii Aliantei.

Din aceasta cauza, PSD va incerca, pentru a obtine majoritatea, sa se alieze cu un partid mic, care sa depaseasca pragul electoral, de cinci procente in cele mai multe localita