Sansa partidului de cinci procente


Intră acum și în grupul de

Astfel, potrivit sondajelor de opinie, PSD va obtine, cel putin in judetul Suceava, aproximativ 40 la suta din voturi, fiind partidul ce va avea cel mai mare numar de consilieri locali si judeteni. In urma redistribuirilor, exista posibilitatea ca PSD sa poata avea majoritatea in mai multe consilii locale, ceea ce va permite partidului aflat acum la guvernare sa cistige functia de viceprimar. In consiliile locale in care nu va avea majoritatea, precum si, cel mai probabil in Consiliul Judetean Suceava, PSD va fi nevoit sa se alieze cu alte formatiuni politice pentru obtinerea a cit mai multe functii de conducere. In aceste conditii, PSD va incerca sa colaboreze cu PNL, a doua forta politica in judet, cu PD sau cu PRM. In cazul PRM, se pare ca vor exista intelegeri punctuale, in doar citeva localitati si doar cu consilieri ai partidului si nu cu conducerea organizatiei atit din cauza divergentelor dintre lideri, dar si din cauza ca PSD ar putea pierde din imagine pentru ca se aliaza cu un partid considerat extremist.

Cu PNL si PD, partide cu imagine buna, PSD ar dori sa se alieze, dar organizatiile acestora risca desfiintarea, potrivit deciziei conducerii Aliantei.

Din aceasta cauza, PSD va incerca, pentru a obtine majoritatea, sa se alieze cu un partid mic, care sa depaseasca pragul electoral, de cinci procente in cele mai multe localitati dar si la Consiliul Judetean.

Aceasta strategie este benefica atit pentru partidul de cinci procente, care are posibilitatea sa obtina, cu voturi putine, functii importante de conducere si sa-si intareasca structurile, cit si pentru PSD, care cu un efort minim poate sa recistige conducerea CJ Suceava si mai multe functii de viceprimar.

Astfel, cu un scor de peste 30 de procente, Alianta PNL-PD va ramine in opozitie, iar membrii de partid vor constata ca asteptarile lor, de a ajunge la putere, au fost din nou spulberate.

Partidul de cinci la suta, care nu reprezinta acum vreun pericol pentru Alianta PNL-PD, s-ar putea sa fie buturuga mica ce va limita Aliantei sansele de a cistiga puterea in alegerile generale.


Intră acum și în grupul de