Romania respecta Planul de actiuni pentru aderarea la UE


Intră acum și în grupul de

Romania se bucura de o unanima sustinere in capitalele statelor membre in ceea ce priveste eforturile sale de incheiere a negocierilor in acest an, a evidentiat Primul – Ministru, referindu-se la evolutiile in plan diplomatic. Au fost evocate, in acest context, recentele intrevederi cu cancelarul german Gerhard Schroeder, cu presedintele francez Jacques Chirac, cu premierul francez Jean Pierre Raffarin, precum si vizita de ieri la Bucuresti a cancelarului austriac Wolfgang Schussel. Acest interval de excelenta in cadrul dialogului european al Romaniei include in agenda actualei saptamani vizita Primului – Ministru al Romaniei la Copenhaga, la invitatia omologului sau danez Anders Fogh Rasmussen.

Ministrul negociator sef cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas, a prezentat evolutiile demersurilor in cazul fiecarui capitol de negociere in parte. Primul – Ministru a insistat asupra necesitatii respectarii calendarului asumat, solicitand membrilor cabinetului seriozitate si responsabilitate in masuri de accelerare a initierii legislatiei necesare negocierilor de aderare.

Membrii Comitetului au analizat progresele inregistrate in cazul politicii in domeniul concurentei (Capitolul 6). Presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, a afirmat ca este necesara acumulare unui „track record”, pe o perioada de cel putin sase luni (in cazul „celor 10” care au aderat, aceasta a fost de un an), pentru ca aceasta constructie institutionala sa fie validata din punctul de vedere al credibilitatii. Domnul Mihai Berinde a evidentiat progresele inregistrate, in ultimul interval: s-au recuperat toate intarzierile legislative astfel incat nu mai exista restante la acest capitol, au crescut preocuparile in domeniul investigatiei din proprie initiativa, va fi elaborat un road – map in ceea ce priveste promovarea culturii in domeniul concurentei, atat pentru profesionalizarea echipei, cat si pentru cresterea credibilitatii institutionale. Mihai Berinde va avea intalniri cu toate autoritatile de reglementare, iar Consiliul Concurentei va elabora o Carte alba a concurentei loiale in Romania, paralel cu organizarea a 25 de seminarii de promovare a culturii in domeniul concurentei.

Calendarul indeplinirii Planului de actiuni („to do list”) aflat sub stricta monitorizare, respecta graficul prognozat, astfel incat, din cele 131 de actiuni prevazute in total, un numar de 81 au fost realizate.


Intră acum și în grupul de