Medierea ca alternativa de solutionare a litigiilor


Intră acum și în grupul de

Aceasta masa rotunda a fost organizata in cadrul proiectului Phare 2002 de infratire institutionala (Twinning Light) intre Romania si Austria: „Crearea si consolidarea mecanismelor de solutionare a conflictelor prin introducerea alternativelor de solutionare a litigiilor in materie civila si comerciala”. Evenimentul a fost organizat impreuna de catre Ministerul Justitiei din Romania si institutia partenera – Austrian Center for the Promotion of Legal Competence in Eastern Europe and Central Asia (CLC Austria).

In cadrul discutiilor ce au avut loc, reprezentantii institutiilor si organismelor ce au luat parte la acest eveniment au discutat despre rolul si perspectivele de dezvoltare a medierii ca alternativa de solutionare a litigiilor in societatea romaneasca.

Doamna Anne de Ligne, reprezentant al Delegatiei Comisiei Europene in Romania a aratat ca „…introducerea unor metode moderne alternative de solutionare a conflictelor, cum este medierea, va contribui la capitalul de incredere atat de necesar justitiei din Romania.”

Reprezentantul Ministerului Justitiei, doamna secretar de stat Simona Maya Teodoroiu, a apreciat in discursul sau calitatea expertizei oferita de expertii austrieci acestei institutii in demersurile sale de promovare a medierii, ca modalitate alternativa de solutionare a litigiilor si a multumit Delegatiei Comisiei Europene pentru sprijinul constant oferit in realizarea reformei sistemului judiciar.

Domnul Heinrich Kopecky, coordonator de proiect, a aratat ca „.in Romania sunt in derulare initiative privind modalitatile alternative de solutionare a litigiilor (ADR), in special medierea. In acest moment, la nivelul societatii romanesti exista o preocupare atat pentru crearea cadrului legal in acest domeniu cat si pentru organizarea acestei institutii. Astfel, proiectul de infratire institutionala PHARE 2002 intitulat „Crearea si consolidarea mijloacelor alternative de solutionare a litigiilor in materia dreptului civil si comercial” a venit in sprijinul initiativelor din Romania in acest domeniu. Activitatile derulate in cadrul proiectului pe parcursul celor 6 luni au avut in vedere:
– acordarea de asistenta Ministerului Justitiei pentru elaborarea proiectului de lege privind medierea in materie civila
– pregatirea unui proiect pilot pe langa doua instante din Bucuresti in domeniul alternativelor de solutionare a litigiilor /medierii
– pregatirea viitorilor mediatori si crearea unei retele de mediatori in Romania”.


Intră acum și în grupul de