Proiectul de Lege privind cazierul judiciar.


Intră acum și în grupul de

Reglementarile sunt in concordanta cu noile prevederi legale din domeniul sanctiunilor cu caracter penal sau administrativ si exclude posibilitatea tertilor de a obtine informatii despre cazierul judiciar al unor persoane.

Potrivit proiectului legislativ, se mentine evidenta centrala a cazierului judiciar la Inspectoratul General al Politiei Romane, in care se vor inregistra toate datele despre persoanele care fac obiectul acestei evidente de pe intreg teritoriul Romaniei, precum si pentru persoanele nascute in strainatate si cele al caror loc de nastere este necunoscut sau pentru care s-au primit comunicari de luare in evidenta din partea organelor competente ale altor state.

In structura Inspectoratelor de politie judetene si a Directiei generale de Politie a municipiului Bucuresti vor functiona servicii specializate care vor asigura activitatile pe line de cazier judiciar, evidenta operativa si evidentele speciale ale Politiei.

Se prevede crearea evidentei informatizate care va permite persoanelor fizice sa obtina certificatul de cazier judiciar intr-un timp extrem de scurt, de la orice unitate de politie, indiferent de locul de nastere sau de domiciliu. Proiectul tine seama si de posibilitatea ca persoanele fizice aflate intr-o situatie speciala sa poata sa obtina certificatul de cazier judiciar prin imputerniciti legali.

Pentru interconectarea bazelor de date ale tuturor institutiilor din sistemul de ordine publica, siguranta nationala si justitie, se propune infiintarea „Sistemului National de Evidenta Informatizata a Cazierului Judiciar”. Organizarea si functionarea acestui sistem va fi stabilita prin hotarare a Guvernului, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a legii. Pana la realizare acestui sistem national al evidentei cazierului judiciar, structurile de politie isi desfasoara activitatea conform sistemului actual.

Proiectul de lege propune ca certificatele de cazier judiciar eliberate prin „Sistemului National de Evidenta Informatizata a Cazierului Judiciar” sa contina obligatoriu elemente de securizare a documentului eliberat.

Sistemul de organizare si functionare a cazierului judiciar si evidentei operative propus prin acest proiect de lege va asigura o eficienta sporita si in identificarea cu operativitate a persoanelor cu antecedente penale, respectiv a celor care fac obiectul evidentelor operative ale politiei, conducand totodata la inlaturarea unor erori in operare si la reducerea substantiala a timpului de inregistrare in bazele de date a comunicarilor primite de la instantele judecatoresti.

Proiectul de lege tine cont de conventiile internationale la care Romania a aderat, de legislatia interna referitoare la liberul acces la informatiile de interes public, la protectia informatiilor clasificate si la cea referitoare la protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.

Proiectul de Lege va fi transmis Parlamentului, spre dezbatere si adoptare.


Intră acum și în grupul de