Becurile de iluminat public din Suceava vor fi inlocuite cu corpuri de iluminat cu led-uri. Vezi de ce


Intră acum și în grupul de

stalp iluminat

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunţat, miercuri, că peste 4.000 de becuri de iluminat public vor fi înlocuite cu corpuri de iluminat cu led-uri. Edilul-şef a explicat, într-o conferinţă de presă că prin programul de cooperare româno-elveţian, un proiect finanţat de Guvernul Elveţiei în municipiul Suceava este de modernizare a iluminatului public, dar că partea elveţiană a solicitat ca în cadrul acestui proiect să fie schimbate cele 4.326 de becuri de iluminat cu corpuri de iluminat cu led-uri.

El a arătat că potrivit calculelor specialiştilor elveţieni, prin înlocuirea becurilor actuale cu corpuri de iluminat cu led-uri se reduc costurile cu întreţinerea, se asigură un iluminat mai puternic şi se reduc emisiile de CO2 până în 2020 cu 1.117 tone de CO2, ceea ce reprezintă o reducere cu 30 la sută a emisiilor de bioxid de carbon din municipiul Suceava.

Primarul a spus că valoarea proiectului este de 4,588 milioane de euro, din care contribuţia Guvernului elveţian este de 3,899 milioane de euro, iar cea a municipalităţii de 688.000 de euro.

El a subliniat că municipalitatea cheltuie anual aproximativ 300.000 de euro cu întreţinerea actualului sistem de iluminat public, iar noua investiţie va fi amortizată în mai puţin de doi ani întrucât se reduce şi costul cu plata energiei electrice cât şi costul reparaţiilor.

 Prin programul de cooperare elveţiano-român, vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse, partea elveţiană alocă municipiului Suceava finanţare de aproximativ nouă milioane de euro, pentru trei proiecte, unul privind continuarea modernizării sistemului de iluminat public, un altul care prevede amenajarea unui sistem de încălzire a bazarului din municipiu folosind surse alternative de energie, iar al treilea de achiziţionare de autovehicule electrice.


Intră acum și în grupul de