Interventii medicale in premiera pentru zona Moldovei, realizate la Spitalul Judetean Suceava


Intră acum și în grupul de

La Centrul de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie Intervenţională din cadrul Spitalulului Judeţean de Urgenţă Suceava au avut loc, marţi, două intervenţii de embolizare de anevrism cu dispozitiv flow-diverter de tip Pipeline, la două paciente cu vârste peste 50 de ani, care aveau anevrism de dimensiunea 3,5 centrimetri, respectiv 1,6 centimetri.

Spital

Potrivit medicului neuroradiolog intervenţionist, Mihai Creţeanu, aceste tipuri de intervenţii realizate în premieră la nivel judeţean, dar şi în regiunea Moldova, au fost făcute pentru prima dată la Târgu Mureş, în urmă cu doi ani, iar până în prezent au fost montate şapte astfel de dispozitive la nivel cerebral.

Creţeanu a precizat că cele două intervenţii au decurs foarte bine, fiecare durând în medie două ore şi jumătate, şi au fost realizate de el şi de un coleg din Italia, Rosario Papa, medic radiolog, de la Universitatea din Messina.

Medicul neuroradiolog intervenţionist sucevean a explicat că intervenţia a constat în încărcarea formaţiunii anevrismale cu o substanţă de constast, cu ajutorul unui microcateter, apoi montarea unui dispozitiv flow diverter de tip Pipeline, care are rolul de a izola  anevrismul şi  de a reface cursul normal al curgerii sanguine la nivelul vasului de sânge. “Cele două intervenţii de ieri sunt o bucurie pentru mine ca profesionist în neuro-radiologie intervenţională, dar şi pentru întreg colectivul Spitalului Judeţean Suceava, să putem, la nivelul unui centru judeţean, să facem astfel de intervenţii”, a spus Creţeanu arătând că atât autorităţile locale şi judeţene, cât şi conducerea SJU Suceava au înţeles utilitatea unor astfel de intervenţii şi sprijină Centrul de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie Intervenţională Suceava.

El a arătat că o astfel de intervenţie ar costa pacienţii  între 13 000 şi 15 000 de euro dacă nu ar exista un sprijin financiar din partea autorităţilor şi spitalului. “Consider că şi Suceava va deveni un centru de referinţă pentru terapia neuro-intervenţională, iar pentru mine este o satisfacţie profesională ca după şase ani de la începutul rezidenţiatului şi la un an de la deschiderea centrului la Suceava să pot să mă mândresc cu astfel de intervenţii”, a spus Creţeanu.

Medicul sucevean a precizat că pacientele vor mai rămâne internate doar 2-3 zile, apoi vor reveni la control peste trei luni şi a subliniat că avantajul acestui tip de intervenţie constă în recuperarea mai rapidă a pacientului. “Pacientele sunt bine, vor mai rămâne 2-3 zile în spital, iar avantajul acestui tip de intervenţie, faţă de intervenţiile clasice neuro-chirurgicale  care, în situaţiile date, nu s-ar fi putut realiza din cauza localizării anevrismului şi dimensiunilor lui, este că pacientele pleacă în 2-3 zile acasă, pe picioare, şi îşi reiau viaţa, absolut normal”, a mai spus Creţeanu.


Intră acum și în grupul de