Primarul comunei Slatina, llie Gherman, ce fusese retinut pentru abuz in serviciu, cercetat in stare de libertate


Intră acum și în grupul de

Primarul comunei sucevene Slatina, Ilie Gherman (PDL) a fost reţinut, vineri după amiaza, de Parchetul Tribunalului Suceava acesta fiind acuzat de abuz în serviciu pentru că a refuzat să deschidă linia de creditare pentru plata salariilor cadrelor didactice de la Şcoala Herla.

 Ilie Gherman este cercetat pentru abuz şi neglijenţă pentru refuzul de a asigura finanţarea Şcolii Herla care astfel în imposibilitatea de a cumpăra lemne pentru iarnă şi de a plăti salariile celor 49 de cadre didactice şi celor nouă angajaţi din personalul auxiliar.

 În sarcina primarului s-a reţinut faptul că, în calitatea oficială pe care o avea în cadrul Primăriei Slatina ca şi ordonator principal de credit, prin punerea în executare a unei rezoluţii infracţionale unice a blocat nelegal drepturile salariale pentru lunile septembrie şi octombrie 2013 pentru 59 de cadre didactice şi personal auxiliar.  Mai mult decât atât, deşi în bugetul primăriei era alocată suma de 352.432 pentru plata drepturilor salariale, învinuitul a luat decizia de a nu deschide linia de credit pentru alimentarea contului de salarii pentru plata drepturilor salariale personalului instituţiei de învăţământ. Acesta a persistat în rezoluţia infracţională generând o stare gravă şi concretă de nesiguranţă şi oprobriu public.

 Acesta a fost prezentat Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava care a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi prezentarea învinuitului pentru emiterea mandatului de arestare preventivă de către instanţa competentă, respectiv Judecătoria Fălticeni.

Judecătoria Fălticeni nu şi-a însuşit propunerea procurorilor şi a dispus, vineri seara, cercetarea în stare de libertate a primarului.

 În 15 octombrie, Prefectura Suceava a depus plângere penală la Poliţie împotriva primarului PDL al comunei Slatina, Ilie Gherman, pentru abuz şi neglijenţă pentru că nu a asigurat finanţarea Şcolii Herla, iar săptămâna trecută prefectul Florin Sinescu, a cerut Judecătoriei Fălticeni, ca prin ordonanţă preşedinţială, să-l oblige pe primarul comunei Slatina, Ilie Gherman, să finanţeze şcoala gimnazială respectivă. „Nu înţeleg încăpăţânarea acestui primar care refuză să-şi îndeplinească o obligaţie de serviciu. Din păcate, o soluţie administrativă nu există”, spunea prefectul.

 Aproximativ 30 de cadre didactice de la Şcoala Herla din comuna suceveană Slatina au venit, luni, la sediul instituţiei, pentru a-i solicita inspectorului şcolar general Gheorghe Lazăr să îi ajute să îşi primească salariile pentru lunile septembrie şi octombrie.

 Ilie Gherman este primar al comunei Slatina din anul 1996 şi a fost de mai multe ori cercetat şi chiar condamnat, în anul 2002, la 600 de ore de muncă în folosul comunităţii, pentru delicte la regimul silvic. În anul 2004, el a fost cercetat, tot la sesizarea Prefecturii, pentru diverse nereguli, inclusiv neasigurarea lemnelor pentru încălzirea şcolilor din comună.


Intră acum și în grupul de