Primaria Suceava va mai vira un milion de lei Termica SA pentru achitare de plati compensatorii

Primăria Suceava va vira un milion de lei către Termica SA până la sfârşitul anului, cu condiţia ca banii să fie folosiţi pentru plăţi compensatorii s-a stabilit, miercuri, în cadrul Comisiei de Dialog Social întrunită la Prefectură la solicitarea reprezentanţilor salariaţilor disponibilizaţi de la Termica SA.

protest Termica

Principalul subiect de discuţie a fost generat de îngrijorarea foştilor salariaţi privind respectarea programării pentru plata salariilor compensatorii, în condiţiile în care activitatea societăţii este sub stricta monitorizare a unui administrator judiciar.

În cadrul întâlnirii s-a făcut o trecere în revistă a situaţiei economice de la Termica după intrarea în insolvenţă.

Sumele pe care aceasta le are de încasat sunt de aproape 18 milioane de lei adică 3,5 milioane de lei din subvenţie şi 14 milioane de la Asociaţiile de proprietari, datoriile Termica fiind cifrate în acest moment in jurul sumei de 12 milioane de lei.

Concluzia a fost că datorită necesitaţii furnizării agentului termic în luna octombrie, situaţia financiară nu a suferit modificări semnificative, principalele datorii fiind la furnizorii de combustibil.

În urma discuţiilor purtate, primarul Ion Lungu s-a angajat ca până la sfârşitul anului să vireze către Termica SA,  ca parte a majorării de capital, 1 milion de lei, în două tranşe lunare, cu condiţia ca banii să se regăsească în plata salariilor compensatorii. Reprezentantul administratorului judiciar a dat asigurări că dacă nu există cheltuieli necesare care ar duce la închiderea activităţii, graficul privind plata acestor sume va fi respectat.

”Instituţia Prefectului s-a implicat activ pentru a obţine de la Guvern plata veniturilor de compensare pentru disponibilizaţi. Acest lucru s-a rezolvat prin adoptarea de către Guvernul Ponta a hotărârii de guvern prin care s-a alocat suma de 1.754.000 lei din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe 2013.  În ce priveşte plata salariilor compensatorii, este important că salariaţii nu au fost disponibilizaţi înainte de 18.06.2013, dată la care Termica SA a intrat in faliment, astfel există posibilitatea legală de a beneficia din veniturile curente pentru plata acestor drepturi. Dorim să existe însă o abordare corectă atât din partea conducerii SC Termica SA cât şi a administratorului judiciar astfel încât conform graficului stabilit cei îndreptăţiţi să-şi primească drepturile salariale conform Contractului Colectiv de Muncă” a  declarat cu această ocazie prefectul Florin Sinescu.