Perchezitii in 33 de locatii din judetul Suceava la contrabandisti de tigari


Intră acum și în grupul de

UPDATE: În urma percheziţiilor vor fi puse în aplicare şi 20 de mandate de aducere la sediul DIICOT Suceava în vederea audierilor.

În cazul acestei operaţiuni, suportul informativ şi tehnic  a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii, Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă şi Direcţia de Operaţiuni Speciale – Structuri Teritoriale.

Potrivit Poliţiei Judeţene Suceava, din cele 43 de percheziţii domiciliare efectuate 33 s-au desfăşurat pe raza judeţului Suceava din care una la Sectorul Poliţiei de Frontieră Rădăuţi şi una la Sectorul Poliţiei de Frontieră Rădăuţi -Punctul de Lucru Vicov, câte o percheziţie în Bucureşti, Sibiu, Bistriţa Năsăud, câte două în judeţele Satu-Mare şi Mureş şi trei pe raza judeţului Harghita.

Sursa citată arată că una dintre grupări a beneficiat de sprijinul şi protecţia unui ofiţer de poliţie de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu-Marmaţiei, şef de tură în cadrul S.P.F. Rădăuţi.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………….

Sub directa conducere şi coordonare a procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T – S.T. Suceava, poliţiştii din cadrul I.P.J. Suceava desfăşoară, marţi dimineaţa, 43 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Suceava, Satu-Mare, Harghita, Mureş, Sibiu, Bistriţa – Năsăud şi pe raza municipiului Bucureşti.

perchezitii 1-001

Cele mai multe percheziţii se desfăşoară pe raza judeţului Suceava, fiind vizate 33 de locaţii.

În acest caz sunt vizate două grupări de crimă organizată transfrontalieră specializate în trafic cu ţigări de contrabandă extracomunitară care au traficat 509.200 pachete de ţigări având o valoare de piaţă estimată la suma de 5.092.000 lei.

Percheziţiile de pe raza judeţului Suceava sunt efectuate de poliţişti din cadrul I.P.J. Suceava şi D.G.A-S.T. Suceava cu sprijinul luptătorilor S.A.S – IPJ Suceava şi I.J.J. Suceava.

 

Potrivit unui comunicat al DIICOT, există „suspiciunea rezonabilă” că una din grupările infracţionale organizate formată din cetăţeni români şi ucraineni a avut ca principal scop introducerea pe teritoriul României, din Ucraina, în zona de frontieră verde adiacentă localităţilor sucevene Vicovul de Sus şi Ulma importante cantităţi de ţigări de provenienţă extracomunitară care ulterior au fost vândute atât pe raza judeţului Suceava cât şi altor persoane din ţară.

Cercetările au evidenţiat un sistem foarte bine organizat şi structurat, fiecare dintre membrii grupării având un rol bine determinat, gruparea fiind alcătuită pe segmente, furnizarea de ţigări fiind asigurată de segmentele ucrainene, iar preluarea, livrarea şi valorificarea ţigărilor de către segmentul român.

„Pentru a-şi proteja activitatea infracţională, liderul acestei grupări a beneficiat de sprijinul şi protecţia unui alt învinuit, ofiţer de poliţie de frontieră, cu acordul şi protecţia căruia au fost introduse cantităţi importante de ţigarete (între 60 şi 400 de baxuri la un singur act material)”, se arată în comunicat.

Totodată, o particularitate a modului în care acţiona gruparea este că pentru preluarea, transportul şi valorificarea ţigarărilor au fost utilizate metode extrem de variate, cum ar fi folosirea de aparate de zbor ultra uşoare pentru livrarea şi preluarea ţigărilor, „cărăuşi” care cunoşteau foarte bine zona de frontieră pe unde urmau să fie introduse ţigările, autoturisme de teren pentru preluarea şi transportul ţigărilor din zona  verde, autoturisme special modificate pentru acest gen de infracţiuni, precum şi autoutilitare în care ţigările erau transportate prin metoda „capac”.

Cealaltă grupare a avut ca principal scop procurarea şi colectarea de ţigări de provenienţă extra comunitară şi revânzearea acestora pe piaţa neagră din România, cu preponderenţă pe raza judeţelor Harghita şi Sibiu.

Cercetările au stabilit că liderul acestei grupări prelua de pe raza judeţului Suceava de la un alt învinuit, prin intermediul unei  firmei de curierat rapid, cantităţi importante de ţigări care ulterior erau valorificate de alţi învinuiţi.

Pentru a-şi proteja activitatea infracţională, membrii acestei grupări utilizau pentru transportul ţigărilor autoturisme închiriate de la o societate comercială din Sighişoara.

Cu ocazia percheziţiilor au fost ridicate dispozitive de transport (hamuri), peste o mie de pachete de ţigări, unităţi PC, înscrisuri şi au fost indisponibilizate mai multe autoturisme.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava sunt audiate un număr de 30 persoane în cele două cazuri, se mai arată în comunicat.


Intră acum și în grupul de