Nu voi putea fi intimidat sau manevrat conform intereselor


Intră acum și în grupul de

Stefan Alexandru Baisanu s-a nascut in municipiul Suceava in anul 1968, 3 ianuarie, este casatorit si are o fetita in virsta de 4 ani. A absolvit Facultatea de Filozofie din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” Iasi, iar din 1999 detine titlul de „doctor in filozofie”, specializarea epistemologie (stiinta cunoasterii). In prezent este lector doctor la Universitatea „Stefan cel Mare” Suceava, Facultatea de Istorie Geografie, sectia istorie- filozofie si presedinte al Fundatiei Nationale „Humanitas”, filiala Suceava. Este autorul mai multor carti de specialitate premiate la diverse evenimente nationale si internationale. Pe linie politica detine functia de vicepresedinte al organizatiei judetene a PUR precum si cea de purtator de cuvint.

Domnule Baisanu, ati avut intilniri cu mii de suceveni in aceasta campanie . Care este concluzia generala pe care ati tras-o in urma acestora?

– Am observat in primul rind ca lumea este dezamagita. Apoi, am sesizat ca oamenilor le este frica sa-si exprime parerile, situatie oarecum similara cu perioada de dinainte de 1989. Datorita nereusitelor celor care au guvernat pina acum, atit la nivel national cit si la nivel local, in administratie, suceveanul ii catalogheaza pe toti cei care s-au inscris in cursa electorala pentru cistigarea Primariei drept oameni care doar promit si care nu se diferentiaza cu nimic unii de altii. Aceasta atitudine blazata nu poate decit sa ne traga inapoi, sa nu ne ofere posibilitatea schimbarii in bine si sa dea sansa celor care nu au facut nimic in 14 ani sa-si continue activitatea nestingheriti. Este o atitudine paguboasa, caracteristica spiritului balcanic, si chiar periculoasa pentru viitorul municipiului Suceava. As mai spune ca in urma discutiilor avute cu cetatenii acestia si-au exprimat nemultumirile legate de calitatea proasta a drumurilor, a salubrizarii, a transportului in comun de calatori, legate de comportamentul unor functionari si de plata cu mare intirziere a ajutoarelor sociale. Suceveanul resimte lipsa unui sprijin real din partea Primariei. Am simtit ca in ciuda tuturor acestor nemultumiri suceveanul, ori din lipsa de interes, ori din blazare sau ignoranta, nu doreste cu adevarat schimbarea.

Adversarii politici incearca sa va denigreze lansind pe piata diverse teme. Ce pericol poate reprezenta pentru candidatii de la partidele mari un candidat de la un partid mic?

– In primul rind eu cred ca nu exista partide mari si partide mici, ca nu exista oameni mici si oameni de valoare in partide. Partidele ar trebui sa fie constituite in fond din valori, din exponenti marcanti ai comunitatii pe care o reprezinta. PUR este un partid nepatat ai caror membri sunt curati si asupra carora nu planeaza nici un fel de suspiciune. Cred ca la alegerile locale nu partidul trebuie sa influenteze votul ci profilul moral, civic si profesional al candidatului. Consider, fara falsa modestie, ca ma inscriu in profilul viitorului primar al Sucevei, fapt demonstrat de toate realizarile mele de pina acum. Am certitudinea ca voi avea un cuvint greu de spus in aceste alegeri. Nu-mi este frica de nici unul dintre contracandidatii mei si sunt convins ca isi fac deja mari probleme atunci cind imi pronunta numele. S-a observat de foarte multe ori ca partidele mari isi aleg candidati slabi care nu trag partidul ci invers, ei sunt cei remorcati de partid si impinsi inainte. Consider ca intre mine si PUR exista o relatie corecta si echilibrata.

Va considerati bogat domnule Baisanu?

– Ma consider un om realizat din toate punctele de vedere, profesional, financiar, familial. Toate realizarile mele de pina acum au fost facute prin munca si sacrificiu. Am o stare materiala care-mi permite sa abordez lupta pentru Primarie degajat, si care nu-mi va influenta decizia in administratia locala. Atit educatia primita in familie cit si mediul cultural- stiintific in care m-am format si experienta de conducere acumulata au facut din mine o persoana puternica ce nu lasa loc compromisului. Demnitatea mea si respectul fata de alegator nu pot fi cumparate. Nu sunt dator nimanui, nu-mi este frica de nimic din ceea ce am facut pina acum, iar in cazul in care voi ajunge primar nu voi putea fi intimidat ori manevrat conform intereselor nu de putine ori meschine.

Credeti ca un profesor s-ar pricepe mai bine sa conduca o Primarie decit un inginer sau un economist?

-Toate cele meserii enumerate sunt onorante. Inginerul proiecteaza ceea ce i se cere, economistul face calcule in birou si le raporteaza, iar profesorul ,in cazul meu de filozofie, are o viziune de ansamblu, gindeste la nivel macro si conduce in mod responsabil. Sa nu uitam ca in acest moment in firmele pe care le conduc lucreaza peste 150 de angajati, 90% dintre ei fiind personalitati marcante ale acestei urbe.

Care ar fi primele lucruri pe care le-ati face in cazul in care veti ajunge primar?

-As face in primul rind politica cetateanului punind in slujba acestuia intreaga mea capacitate de munca, experienta si responsabilitate in actul decizional. Sunt tinar, vin cu metodele invingatorului, dar nu prin orice mijloace, am linga mine o echipa de consilieri care au demonstrat ca sunt capabili sa conduca si sa gestioneze fara a se lasa dusi de valul puterii, de ipocrizie si minciuna. Voi face ordine in transportul public local, oferind siguranta celui care se afla in trafic, oferind gratuitati totale pensionarilor, elevilor si studentilor pe toate rutele existente, dar si pe cele pe care le voi infiinta. Fara prea mare efort financiar voi asigura parcuri si locuri de joaca pentru copii in toate cartierele orasului. In patru ani voi asfalta toate drumurile, trotuarele si stradutele din cartiere. Voi crea noi locuri de parcare si voi asigura curatenia orasului prin infiintarea unui serviciu de salubrizare in cadrul Primariei, considerind ca decit sa platim o firma privata cu miliarde de lei, mai bine cumparam utilajele necesare acestei activitati pe care s-o gestioneze Primaria. Voi face in asa fel incit sa creasca siguranta cetateanului printr-o mai buna colaborare intre Primarie, Politie, Gardieni Publici, Jandarmerie si prin suplimentarea fondurilor de la buget pentru aceste organisme. Pentru pensionari voi scadea impozitul pe apartamente la minimum iar pentru tineri voi crea locuri de munca, de recreere si le voi construi locuinte. Pentru toate acestea am in vedere atragerea de fonduri externe precum si realizarea de parteneriate cu investitori straini sau autohtoni.

Sondajele de opinie din utlima vreme evidentiaza cresterea numarului celor nehotariti . In ce parte credeti ca se vor duce acestia?

– Tinind cont ca PSD, PNL, PD si PRM au avut sansa in cei 14 ani sa conduca destinele acestei tari si ale acestui oras, dar nu au reusit nici in cea mai mica masura sa demonstreze ca au capacitatea de a revigora si transforma in bine viata noastra, a tuturor, tinind cont ca toti cei aflati acum in cursa electorala pentru cistigarea Primariei au mai detinut sau detin inca functii in administratia locala, fara insa a rezolva problemele urbei, consider ca a venit vremea sa oferim sansa unui partid nou, curat, care a refuzat compromisul. Adica PUR, partid care a promovat in permanenta oamenii tineri, capabili, realizati din punct de vedere profesional. Consider ca cetateanul nemultumit de toate aceste perindari la putere fara efecte pozitive asupra lui si a orasului, imi va oferi sansa de a demonstra ca un tinar sucevean instruit poate transforma acest oras in ceea ce si-a dorit dintotdeauna.


Intră acum și în grupul de