Ion Lungu anunta investitii de peste un miliard de euro in Arealul urban Suceava-Botosani


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunţat, miercuri, că în Arealul urban Suceava-Botoşani, care include Zonele metropolitane constituite în jurul celor două municipii reşedinţă de judeţ, sunt prevăzute proiecte care ar urma să fie finanţate cu fonduri europene exerciţiile financiare 2014-2020 şi 2020-2027, de peste un miliard de euro.

El a arătat că jumătate din această sumă ar urma să fie folosită în finanţarea unor proiecte din Zona Metropolitană Suceava, din care, aproximativ de 200 de milioane de euro în municipiul Suceava.

Lungu a exemplificat cu proiecte de reabilitare a infrastructurii urbane din municipiul Suceava, în valoare de 50 de milioane de euro care presupune modernizarea zonelor dintre blocuri, alei şi străzi secundare. „Ne propunem să reabilităm tot ce e între blocuri”, a spus primarul.

ion lungu 2

Ion Lungu a mai arătat că un alt proiect care poate fi finanţat cât mai curând este cel de realizare a rutei ocolitoare 2, ce leagă DN 2 cu DN 29 spre Botoşani, unde proiectul este deja realizat, valoarea investiţiei fiind de 38 de milioane de euro.

Printre proiectele strategice se numără şi cel de modernizare a albiei râului Suceava, a spus Lungu care a arătat că Suceava este un oraş atipic, cu un râu care trece prin mijloc, dar care nu este exploatat ca zonă de agrement ca în alte localităţi, menţionând că situaţia este determinată de faptul că râul Suceava a fost o perioadă graniţă între Suceava şi Burdujeni.

Mai mult, municipiul Suceava vrea să atragă şi fonduri europene pentru transport ecologic, electric, pentru care primeşte deja finanţare, pentru studiul de fezabilitate, din fonduri ale Guvernului Elveţiei.

Un alt proiect este cel de reabilitare a Curţii Domneşti pentru care, de asemenea, a fost realizat proiectul de o firmă specializată din Spania.

Ion Lungu a arătat că proiectele Zonei Metropolitane Suceava includ şi investiţii importante şi în localităţile membre şi că după ce se vor adopta aceste strategii, cât şi proiectele comune se va organiza, cel mai devreme în ianuarie 2014, prima şedinţă comună Suceava-Botoşani în care acestea să fie aprobate.


Intră acum și în grupul de