Rata inflatiei a coborit la 0,3%


Intră acum și în grupul de

Indicele general al preturilor de consum a inregistrat un nivel similar doar in luna august a anului trecut, cand produsele alimentare s-au ieftinit cu 0,7%.

Potrivit Institutului National de Statistica, citat de BBC, rata inflatiei pe primele cinci luni se ridica la 3,1%, iar in comparatie cu mai 2003, cresterea preturilor s-a limitat la 12,3%.

Din datele Institutului National de Statistica reiese ca populatia a platit, in luna mai, mai putini bani pentru oua, cartofi, fasole si lactate, produse de baza si cu o pondere de aproape 25% in totalul grupei de produse alimentare.

In aceeasi perioada, s-au scumpit cu 0,4% produsele de panificatie si cu 1,5% carnea si preparatele din carne, inclusiv conservele.

Cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate la unele legume – 5,2%, fructe proaspete – 3,7% si carne de porc 2,6%.

Pentru marfurile nealimentare, comerciantii au practicat preturi mai mari cu 0,5% in medie fata de aprilie.

Varfurile de crestere au fost consemnate, cu cate 1%, pentru combustibili si tigari. Tarifele la energie electrica si termica, precum si cele de la gaze au ramas neschimbate.

Preturile cu o dinamica mai evidenta au fost la nivelul serviciilor, unde media a urcat cu 0,6%.

Ingrijirea medicala, igiena si cosmetica, apa, salubritatea si transportul public auto au fost mai scumpe cu peste 1%.

O majorare peste medie a fost evidentiata si la plata serviciilor de cazare in unitati hoteliere – 0,7%, restaurante si cafenele -0,8%.


Intră acum și în grupul de