Alianta DA si-a indeplinit principalele obiective pentru alegerile locale


Intră acum și în grupul de

Criteriile luate in calcul de Societatea academica din Romania au fost rezultatele din 2000, obiectivele declarate si rezultatele celorlalte partide. Concluziile analizei sunt clare – principala castigatoare a alegerilor de duminica ar fi alianta PNL-PD.

Pentru alegerile generale din toamna, Societatea Academica prognozeaza o crestere a aliantei si o scadere a PSD. Presedinta SAR Alina Mungiu spune ca rezultatele votului n-ar fi fost o surpriza. Si asta pe motiv ca inca din martie, un sondaj comandat de SAR arata ca exista o majoritate care considera ca ar fi nevoie de o schimbare.

In plus, aproape jumatate din cei care declarau ca ar vota PSD, credeau si ei acelasi lucru. Deci alianta PNL-PD ar fi beneficiat de votul negativ la adresa PSD. Iar daca ar fi avut liste comune peste tot in tara, cele doua partide ar fi avut mai mult de castigat, sustine SAR.

Conform analizei SAR, atuurile partidului de guvernamant au fost controlul asupra resurselor locale, prin numerosii primari si consilieri din judete, multi atrasi de la alte partide, apoi controlul asupra presei, mai ales asupra televiziunilor si, in fine, dar nu in ultimul rand, influenta politica asupra Consiliului National al Audiovizualului si Biroului Electoral Central.

Alina Mungiu a dat ca exemplu reglementarile prea stricte impuse de CNA dezbaterilor la televiziune si care ar fi urmarit reducerea pierderilor de imagine ale PSD.

La capitolul recomandari, SAR pune pe primul plan o descentralizare reala, cu alte cuvinte primariile sau consiliile locale sa-si poata folosi banii fara sa mai astepte sa fie alocati de consiliile judetene, una din principalele surse de coruptie a baronilor locali.

In fine, tot la capitolul recomandari, SAR sugereaza guvernului sa renunte la proiectul de lege a prefectului, adoptat in graba doar pentru ca figura pe lista cu angajamentele luate fata de oficialii de la Bruxelles.


Intră acum și în grupul de