Abatoarele din judetul Suceava intra sub lupa comisarilor de mediu, dupa ce in albia raului Siret au fost gasite doua tone de copite de cal


Intră acum și în grupul de

În zona localităţii sucevene Băneşti, unde au fost depistate deşeuri de origine animală, s-au efectuat lucrări de curăţenie şi igienizare şi a fost ridicată o cantitate de 2006 kilograme de deşeuri care a fost transportată la o firmă specializată pentru incinerare, a declarat luni, comisarul şef al Comisariatului Judeţean de Mediu Suceava, Adriana Iordache.

Iordache A.

Potrivit acesteia, cele 19 abatoare din judeţul Suceava urmează să fie verificate, începând de miercuri, de comisarii de mediu suceveni pentru a se depista dacă deşeurile animaliere găsite provin de la unul dintre acestea.

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat că vineri a fost verificat singurul abator autorizat din judeţ pentru abatorizarea cărnii de cal, dar că s-a constatat că toată cantitatea de carne de cal abatorizată de această firmă, inclusiv copitele şi capetele, au fost livrate unei firme din Polonia.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a menţionat că în urma igienizării albiei râului Siret în zona Fântânele au fost găsite în cursul zilei de vineri un număr de 693 de copite, iar în cursul zilei de sâmbătă alte 116 copite provenite de la cai, toate fiind predate unei firme specializate în vederea incinerării. Prefectul a spus că multe dintre copitele găsite erau acoperite de mâl şi fuseseră împrăştiate pe o distanţă de 500 de metri.

Florin Sinescu3

 Sinescu  a precizat că s-a stabilit că resturile de animale au fost aruncate în zona respectivă înainte de data de 22 decembrie 2013, când s-au făcut manevre la acumularea de apă Bucecea, iar debitul cursului de apă în zona respectivă a crescut de câteva ori şi atunci copitele respective au putut fi antrenate de apă şi răspândite.

Poliţia Judeţeană Suceava a anunţat că în acest caz, în colaborare cu inspectori ai Gărzii Naţionale de Mediu şi ai Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava, face cercetări pentru „poluare prin evacuarea cu ştiinţă, în apă, în atmosferă sau pe sol a unor deşeuri sau substanţe periculoase”.

 În albia râului Siret, în dreptul satului Băneşti din comuna suceveană comuna Fântânele şi pe partea cealaltă a râului, dinspre comuna Vorona din judeţul Botoşani, au fost descoperite sute de copite, care ar fi fost aruncate în zonă.


Intră acum și în grupul de