Vezi ce au constatat autoritatile sucevene in urma verificarilor efectuate la abatoarele din judet


Intră acum și în grupul de

În urma verificării situaţiei certificărilor sanitar veterinare pentru mişcarea cabalinelor de pe teritoriul judeţului Suceava s-a constatat că în cursul anului 2013 au fost eliberate de către medicii veterinari de liberă practică un număr de 886 certificate sanitare veterinare din care un număr de 712 certificate au fost emise pentru abatorizare, 27 pentru exploataţii, iar 147 pentru comercializare în  târguri de animale, se arată într-un comunicat al Prefecturii Suceava.

Potrivit sursei citate, pe raza judeţului Suceava există în acest moment un număr de 10 abatoare autorizate din care unul  pentru cabaline şi ovine, 8 pentru bovine şi porci şi unul pentru carne de pasare. „În urma verificărilor efectuate până în acest moment de către Direcţia Sanitar Veterinară la toate cele 10 abatoare, nu există suspiciuni de abatorizare a altui tip de carne decât cel pentru care au fost autorizate”, se arată în comunicat.

fantanele copite

Totodată se precizează că datele au fost înaintate şi către Inspectoratul Judeţean de Poliţie pentru completarea dosarului privind resturile de cabaline descoperite la începutul lunii în albia râului Siret.

În judeţ au mai fost furaţi în cursul anului 2013 un număr de 26 de cai din care 12 au fost găsiţi.

În urma igienizării albiei râului Siret în zona Fântânele au fost găsite în cursul zilei de vineri un număr de 693 de copite, iar în cursul zilei de sâmbătă alte 116 copite provenite de la cai, toate fiind predate unei firme specializate în vederea incinerării.

 Prefectul Florin Sinescu a spus că multe dintre copitele găsite erau acoperite de mâl şi fuseseră împrăştiate pe o distanţă de 500 de metri. Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, s-a stabilit că resturile de animale au fost aruncate în zonă înainte de data de 22 decembrie 2013, când s-au făcut manevre la acumularea de apă Bucecea, iar debitul cursului de apă a crescut de câteva ori şi atunci copitele respective au putut fi antrenate de apă şi răspândite.

 Poliţia Judeţeană Suceava a anunţat că în acest caz, în colaborare cu inspectori ai Gărzii Naţionale de Mediu şi ai Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava, face cercetări pentru „poluare prin evacuarea cu ştiinţă, în apă, în atmosferă sau pe sol a unor deşeuri sau substanţe periculoase”.

În albia râului Siret, în dreptul satului Băneşti din comuna suceveană comuna Fântânele şi pe partea cealaltă a râului, dinspre comuna Vorona din judeţul Botoşani, au fost descoperite sute de copite.


Intră acum și în grupul de