Peste 500 de uratori si mascati, la “Festivalul de datini si obiceiuri pe stil vechi” de la Draguseni


Intră acum și în grupul de

Peste 500 de urători şi mascaţi proveniţi din 12 localităţi ale judeţelor Suceava, Iaşi şi Neamţ, au participat luni, 13 ianuarie 2014, la cea de-a IV-a ediţie a „Festivalului de datini şi obiceiuri pe stil vechi”, desfăşurată în comuna suceveană Drăguşeni.

Evenimentul, devenit unul de tradiţie sub organizarea Primăriei Drăguşeni, s-a bucurat de aprecierea unui public numeros, adunând laolaltă peste 1.000 de persoane – gospodari din Drăguşeni şi localităţile vecine, turişti din diferite zone ale ţării, oameni politici, oficialităţi de la Suceava şi Fălticeni, ziarişti din ţară şi din străinătate.

Costumaţi după tradiţia străbună, cetele de colindători şi urători i-au încântat pe spectatori cu cele mai haioase strigături.

Printre urătorii care s-au remarcat, amintim Ansamblul „Flori de Mălini” din comuna suceveană cu acelaşi nume, care a prezentat „Jocul caprei”, Ansamblul de datini şi obiceiuri din Timişeşti, Neamţ, cu „Jocul Ursului” şi al arnăuţilor, alături de mascaţii „ţigani” din comuna Forăşti, satul Ruşi şi de reprezentanţii din Dolheştii Mici, Suceava, care au urat, au colindat, au ilustrat „Jocul babei şi al moşneagului”, „Jocul caprei”, „Jocul ţiganilor”, „Jocul căiuţilor” şi „Jocul măştilor”.

„Păstrăm aceste obiceiuri de sute de ani. Noi mimăm ceea ce strămoşii noştri au născocit cu câteva sute de ani în urmă”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Gheorghiţă Ciocîrlan, liderul grupului de urători din Dolheştii Mici.


Intră acum și în grupul de