Problemele romano-maghiare discutate de premierii celor doua tari la Oradea

Totodata, vor fi abordate chestiuni de actualitate din agenda europeana, din perspectiva finalizarii, de catre Romania, in anul 2004, a negocierilor de aderare la Uniunea Europeana, precum si alte teme de interes din problematica internationala.

Aceasta este prima intalnire oficiala a prim-ministrilor roman si ungar dupa aderarea, la 1 mai 2004, a Republicii Ungare, la Uniunea Europeana.

Cu acest prilej, cei doi vor inaugura punctul de control la trecerea frontierei Sacuieni-Letavertes. Acesta este primul punct de trecere a frontierei, aflat la granita romano-ungara, in care controlul vamal se va efectua in comun de catre autoritatile vamale din cele doua tari.

Actiunea se inscrie in demersul celor doua Guverne de modernizare si dezvoltare a retelei de puncte de trecere a frontierei dintre Romania si Republica Ungara, din perspectiva preluarii, de catre cele doua tari, a acquis-ului Schengen in materie, precum si a asumarii, de catre Romania, a rolului de frontiera externa a Uniunii Europene.

Dupa incheierea convorbirilor oficiale, prim-ministrul ungar Péter MEDGYESSY, va participa la deschiderea cursurilor Scolii de Vara a UDMR de la Tusnad-Bai.