Considerata initial out-sider, echipa Greciei a cistigat CE de Fotbal


Intră acum și în grupul de

Si desi Grecia n-a castigat niciodata vreun meci important in vreuna din marile competitii internationale, incredibilul s-a intamplat.

Totusi, nimeni nu le poate contesta sub nici un motiv victoria, nimeni nu poate vorbi de intamplare. Grecia a invins in primul meci Portugalia, dominand-o copios, s-a aratat egala Spaniei, a invins in sferturile de finala Franta – fosta campioana europeana, a trecut in semifinale de Cehia, indiscutabil cea mai buna echipa a turneului – de altfel golgeterul editiei e tot un ceh, Milan Baros. Singura care a invins-o a fost Rusia.

Remarcabile l-a echipa Greciei n-a fost numai jocul de echipa, perfect disciplinat, impus de antrenorul german Otto Rehhagel, dar si tehnica, apararea impecabile, contraatacurile vijelioase.

Mai mult, in prima jumatate de ora elenii i-au surclasat net pe portughezi la capitolul controlul balonului, castigand aproape mai toate inclestarile individuale.

Singurul gol al partidei a fost marcat de Angelos Charisteas, in minutul 57, dupa un corner executat de Basinas, primul de altfel al grecilor. Acelasi Charisteas care era cat pe-aci sa inscrie in minutul 16, portarul portughez Ricardo blocand cu greu mingea la picioarele lui.

In fata unei echipe a Greciei care se apara adesea in zece oameni – avandu-l ca pilon pe excelentul Traianos Dellas – Portugalia nu avea decat o singura arma – suturile de la distanta si semidistanta. Ceea ce a si facut, punand de mai multe ori in primejdie poarta aparata de Nikopolidis, dar niciodata decisiv.

Portughezii s-au aflat insa de cateva ori foarte aproape de gol, prin Miguel si Maniche, Figo si Ronaldo. Acesta a mai avut de altfel o mare ocazie, cu un sfert de ora inainte de final, cand, aflat la mica distanta de portarul Nikopolidis, a lobat mingea mult peste transversala.

Portughezii au mai avut o ultima zvacnire, in minutul 89, prin Figo, de la mica distanta, dar mingea sutata de el fost deviata mult pe langa poarta.

La Atena si Lisabona, zeii le-au zambit din nou aheilor. Singurul lucru de care trebuie sa se teama acum restul omenirii este ca grecii sa n-o tina prea tare cu veselia, ca vin Jocurile Olimpice si trebuie sa termine pregatirile.


Intră acum și în grupul de