Vezi ce suma vrea sa imprumute CJ Suceava pentru finantarea aeroportului si modernizarea mai multor drumuri judetene


Intră acum și în grupul de

Consiliul Judeţean Suceava vrea să împrumute 20 de milioane de lei pentru finanţarea Aeroportului Suceava şi pentru modernizarea mai multor drumuri judeţene, a anunţat marţi preşedintele instituţiei, Cătălin Nechifor. „Aceşti bani vrem să-i folosim pentru dezvoltarea infrastructurii de transporturi, axele prioritare fiind Aeroportul şi structura rutieră”, a declarat şeful administraţiei judeţene, într-o conferinţă de presă.

nechifor la aeroport

Nechifor a menţionat că pentru Aeroportul Suceava este nevoie de o finanţare de 13 milioane de lei în condiţiile în care numai cofinanţarea proiectului european de modernizare a acestuia este de 10 milioane de lei. El a explicat că pe lângă cofinanţare este nevoie de fonduri pentru lucrările de modernizare a exteriorului aerogării, dar şi pentru achiziţionarea unei autospeciale din clasa VII-a de intervenţii la foc, o autoscară pentru pasageri, dar şi un sistem de utilaje cargo pentru viitoarea colaborare cu companiile aeriene cu care aeroportul sucevean va colabora. „Trebuie să fim convergenţi cu elementele de la aeroport pentru o dezvoltare pe lângă modernizarea pistei şi a instalaţiilor conexe”, a spus Nechifor.

Potrivit acestuia, anul trecut, CJ Suceava a alocat fonduri pentru modernizarea interiorului aerogării şi pentru achiziţionarea unui degivror de ultimă generaţie. Nechifor a explicat că în zona respectivă este un complex aeroportuar, care pe lângă aeroportul propriu zis are Aeroclubul României, o pistă înierbată, Asociaţia Fly Bucovina menţionând că se va mai construi un hangar. „E un complex aeroportuar nu doar un aeroport pur şi simplu”, a precizat preşedintele CJ Suceava.

El a mai spus că din împrumut 7 milioane de lei vor fi folosiţi pentru finalizarea unor lucrări de modernizări de drumuri judeţene pe traseele Vatra Moldoviţei-Argel, Rădăuţi-Frătăuţii Vechi, Râşca-Slătioara, Probota-limita cu judeţul Iaşi, dar şi podul de la Talpa între judeţele Suceava şi Botoşani peste râul Siret. Nechifor a arătat că nu pot fi finanţate alte lucrări la drumuri judeţene dacă cele aflate deja în derulare nu sunt finanţate.

Preşedintele CJ Suceava a menţionat că pentru obţinerea acestui credit este necesar avizul Ministerului de Finanţe pentru încadrarea în plafonul impus în urma negocierilor cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană.

El a explicat că CJ Suceava are alte două credite, angajate în 2005 şi 2006, în valoare totală de 36 de milioane de lei, gradul de îndatorare al judeţului fiind de 10 la sută.

 În cazul în care se angajează acest împrumut de 20 de milioane de lei, gradul de îndatorare creşte la 17 la sută, dar în patru ani, după plata ratelor la creditele anterioare, se revine la o îndatorare de zece procente, a mai spus Nechifor.


Intră acum și în grupul de