Primarul Ion Lungu: Cea mai mare suma din buget va merge anul acesta la invatamant


Intră acum și în grupul de

ion lungu 2013Conferinta de presa

Ion Lungu, primarul Sucevei:

„Fiecare consilier local si-a sustinut scoala unde e membru in CA si primaria ar trebui sa faca un efort bugetar de 1,5 milioane de euro pentru lucrari de reaparatii. Speram sa asiguram bugetele de functionare a scolilor. Cea mai mare suma din buget va merge anul acesta la invatamant.

Este un buget al austeritatii maxime, dar si al dezvoltarii,30% din buget merge pe dezvoltare.

Suceava are cel mai mare procent din tara privind alimentarea cu apa pe 2014. Pana pe 25 ianuarie, s-au incasat 12,8 milioane lei. Incasarile la buget sunt mai mari cu 3,5 % fata de 2013.

Departamentul de executare silita este eficient, incasarile la amenzi sunt mai mari cu 55 % fata de anul trecut. Ne vom concentra pe platile restante.

Raman pe pozitie pentru a gasi o solutie in Parlament de a transforma amenzile in munca in folosul comunitatii. Am mai discutat cu parlamentarii ca sa initieze asa ceva pentru ca in alte conditii ramanem doar cu datoriile. Si am si avea nevoie de forta de munca.

Termica a solicitat din nou majorarea tarifului la gigacalorie de la 247 la 341 lei. Liderii de sindicat sunt extrem de agitati. Trebuie sa inteleaga oamenii ca bugetul nu mai poate suporta sume suplimentare. Eu l-am pus pe ordinea de zi sa vedem ce decide CL. Ar insemna in plus 1 milion de euro. Nu am nimic cu Termica sa mai functioneze 100 de ani, dar nu mai avem bani. Fac apel la populatie sa plateasca facturile.  Noi ca primarie am facut tot ce am putut.

Vin oameni si spun ca sunt disperati, dar sunt cazuri de familii care nu au mai platit de 5 ani. Nu lucrez electoral, dar nu se mai poate ramane asa. Nu tinem pe nimeni cu forta la sistemul centralizat. A venit momentul adevarului si nu ne mai putem ascunde. Multumesc sucevenilor care au inteles si au platit.

Desi e greu anul, vom asigura 3,5 miliarde de lei vechi pentru burse la elevi cu rezultate meritorii. Vom acorda 1.000 de burse scolare in 2014.

Am convenit cu CL sa actualizam regulamentul de acordare a sumelor pentru sport si beneficiarii sa stie ce documente au nevoie. Vom aproba sumele globale si dupa 15 februarie sa aprobam si regulamentul. Prioritati sunt handbalul si fotbalul.

Sunt om serios si nu fac politica la Primarie. Toata lumea are dreptate cu proiectul de 8 milioane euro. Pe vremea lui Tariceanu, Suceava a fost declarata pol de dezvoltare urbana si ni s-au dat 22 milioane de euro. Cu PDL am dezvoltat proiectele, iar la final actuala majoritate a PSD a mers mai departe. Toata lumea are dreptate, si PSD si PNL si PDL au contribuit. Actuala majoritate nu a impiedicat. Puteau sa nu fie de acord si banii sa mearga la alt oras.”


Intră acum și în grupul de