Protest in Vama Siret dupa limitarea produselor aduse prin micul trafic de frontiera


Intră acum și în grupul de

Aproape 150 de persoane au participat, marţi, la un protest autorizat în parcarea din apropierea punctului vamal Siret, nemulţumiţi de introducerea ordinului ANAF de limitarea a produselor care pot fi introduse în ţară.

 Protestatarii au încercat să blocheze şi traficul în punctul de frontieră, dar au fost îndepărtaţi de forţele de ordine.

 Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a mers în zonă pentru a discuta cu protestatarii. ”Am cerut să-și desemneze cinci reprezentanți cu care urmează să stau de vorbă în punctul vamal și să văd care sunt solicitările”, a declarat prefectul, înainte de a ajunge la locul protestului.

florin sinescu3

Ulterior, reprezentantul Guvernului în teritoriu a arătat că discutat cu o delegaţie a protestatarilor care i-a înmânat un memoriu semnat de 126 de persoane care solicită să se renunţe la aplicarea ordinului ANAF privind limitarea produselor accizate ce pot fi introduse în ţară.

Sinescu a spus că în cadrul discuţiilor, reprezentanţii protestatarilor au arătat că sunt nemulţumiţi de punerea în aplicare a acestui ordin care limitează micul trafic de frontieră şi că le sunt afectate veniturile şi că măsura va avea şi un impact social.

Prefectul le-a promis protestatarilor că va transmite doleanţele lor Ministerului de Finanţe, dar a subliniat că şi aceştia trebuie să înţeleagă că trebuie aplicate deciziile UE, mai ales că frontiera României cu Ucraina este şi frontieră a Uniunii Europene cu o ţară non-UE.

O persoană poate introduce în ţară, din afara UE, ţigări, alcool sau alimente o singură dată pe săptămână, potrivit unui ordin al preşedintelui ANAF care a intrat în vigoare în noiembrie 2013 şi care prevede că pot fi aduse două pachete de ţigări, un litru de alcool, un litru de ulei sau un kilogram de zahăr. Aplicarea acestui ordin a fost suspendată la scurt timp, iar reglementările au reintrat în vigoare începând cu 15 februarie 2014.


Intră acum și în grupul de