Limba romana isi pierde statutul de limba regionala in zona Cernauti


Intră acum și în grupul de

Parlamentul Ucrainei a abrogat duminică legea privind bazele politicii de stat în domeniul limbilor, votul fiind acordat de 232 de deputaţi, în condiţiile în care erau necesare 226 de voturi, a anunţat agenţia ITAR-TASS, preluată de presa română.

cernauti 2013 219

Această lege intrase în vigoare în august 2012 şi a fost criticată de opoziţie.

Prin legea privitoare la bazele politicii de stat în domeniul limbilor inclusiv limba română a devenit limbă regională în mai multe localităţi din Ucraina, în special în state din regiunea Cenăuţi.

Totodată,  limba rusă a primit statutul de limbă regională în zonele unde este considerată ‘limbă maternă’ de cel puţin 10% din populaţie. Potrivit guvernului ucrainean, limba rusă a obţinut atunci statutul de limbă regională în 13 din cele 27 de regiuni ale Ucrainei.

Unul dintre liderii forțelor de opoziție, Arsenii Iaţeniuk, pe pagina sa de facebook a menționat: “Trebuie să elaborăm o nouă lege privind limbile în Ucraina, trebuie să mergem pe o cale a unității naționale, pentru ca să fie în siguranță toate comunitățile naționale și limbile acestora”.


Intră acum și în grupul de