Vezi ce spune presedintele CJ Suceava despre alocarea de bani pentru Catedrala Manturii Neamului


Intră acum și în grupul de

Programul pentru asigurarea de finanţări nerambursabile în acest an pentru activităţi nonprofit de interes judeţean, a fost aprobat, vineri, de aleşii judeţeni, în sedinţă ordinară.

Suma totală pentru finanţări nerambursabile acordată de CJ Suceava este în acest an de 1,45 de milioane de lei, banii urmând să fie alocaţi pentru activităţi non profit din domeniul culturii, sportului sau cultelor.

nechifor

Potrivit experienţei din anii trecuţi, a declarat preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, într-o conferinţă de presă, cea mai mare parte din sumă va ajunge la culte, atât pentru creştin-ordotocşi, catolici, ortodocşi de rit vechi sau alte culte. Nechifor a spus că fondurile se alocă pentru obiective de interes judeţean.

Întrebat dacă se pot aloca bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului, preşedintele CJ Suceava a spus că doar dacă se respectă criteriile de acordare, ceea ce înseamnă că trebuie să fie un obiectiv de interes judeţean. „Nu ştiu dacă vor rămâne bani şi pentru biserici de interes naţional”, a spus Nechifor.

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat la începutul lunii februarie că a primit o solicitare pentru finanţarea Catedralei Mântuirii Neamului, care urmează să fie discutată, alături de celelalte cereri, de o comisie a Consiliului Judeţean.

Construcţia Catedralei Mântuirii Neamului a început în decembrie 2010. Viitoarea catedrală, de pe Dealul Arsenalului, va avea 120 de metri lungime, 70 de metri lăţime şi 120 metri înălţime, iar la slujbe vor putea participa 5.000 de credincioşi. Costul lucrărilor pentru construcţia la roşu a fost estimat la 100 de milioane de euro.

La începutul anului 2011, Sfântul Sinod a aprobat o procedură de colectă naţională pentru construirea Catedralei. În februarie 2011, Guvernul a alocat 10 milioane de lei pentru acest proiect. Primăria Capitalei şi primării de sector au donat la rândul lor pentru construcţie.

Reprezentanţi ai societăţii civile au criticat însă alocarea de bani publici pentru construirea Catedralei.

La sfârşitul anului trecut, presa a relatat că Patriarhia a trimis consiliilor judeţene o scrisoare prin care solicita câte 300.000 de lei „pentru plata materialelor şi manoperei necesare lucrărilor la structură în această fază esenţială pentru bunul mers al întregii lucrări”.


Intră acum și în grupul de