“Ziua Mondiala a Asistentei Sociale” va fi marcata la Suceava


Intră acum și în grupul de

ziua-mondiala-a-asistentei-socialeÎmpreună, prin modele de bune practici şi abordări teoretico-metodologice în asistenţă socială, reprezentanţi ai Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, Facultatea de Istorie şi Geografie, specializarea Asistenţă Socială, Primăria Municipiului Suceava, Asociaţia Regională de Educare a Adulţilor Suceava (AREAS), Centrul de Cercetări Socio–Umane LUMEN, Iaşi se vor reuni marţi, 25 martie 2014, la ora 14.00, pentru a serba Ziua Mondială a Asistenţei Sociale, informează într-un comunicat de presă, AREAS Suceava.

Potrivit sursei citate, în această zi, atât studenţi, teoreticieni şi practicieni din domeniul asistenţei sociale, cât şi reprezentanţi ai societăţii civile din întreaga lume derulează activităţi prin care promovează profesia de asistent social şi îşi fac vizibilă contribuţia la dezvoltarea socială şi economică a familiilor şi a comunităţilor în care activează. Ideea unei zile mondiale dedicate asistenţei sociale a fost iniţiată şi susţinută in 1995 de către o echipă de asistenţi sociali, membri ai IFSW. Evenimentul vă va oferi posibilitatea să experimentaţi cunoaşterea prin schimbul de experienţă cu colegii.

„În prima parte a evenimentului vom avea ca invitaţi speciali pe: Narcisa Marchitan – director în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială, Primăria Municipiului Suceava şi vicepreşedinte al Colegiului Asistenţilor Sociali – filiala Suceava, cu peste 20 de ani de expertiză în domeniu, care va prezenta date concrete referitoare la sistemul actual de asistenţă socială, Vasile Gafiuc – preşedinte al AREAS – cu o vastă experienţă în derularea de proiecte, care vizează incluziunea socio-profesională a categoriilor dezavantajate şi pe prof. dr. Antonio Sandu – preşedintele Editurii Lumen şi preşedinte al Centrului de Cercetări Socio-Umane LUMEN, Iaşi, care a publicat nenumărate cărţi şi articole de specialitate. După cum menţionează acesta, << punerea în relaţie a principalelor profesiuni utilizate în munca asistenţială creează contextul complex de abordare inter şi multidisciplinară a practicii asistenţei sociale, scopul intervenţiei sociale fiind acela de promovare a drepturilor individului şi având ca şi concept central calitatea vieţii >> . Nu în ultimul rând, în calitate de invitaţi, vor veni şi câţiva beneficiari ai serviciilor de asistenţă socială împreună cu familiile acestora pentru a reliefa importanţa definitorie a rolului pe care îl are FAMILIA din perspectiva implicării active în coeziunea socială. Iar, în a doua parte a evenimentului veţi avea posibilitatea să cunoasteţi experienţe, idei şi practici împărtăşite de către asistenţii sociali şi studenţi voluntari”, susţin organizatorii evenimentului.

În document se mai arată că, la aceste întâlniri se vor prezenta atât modele teoretice, cât şi modele de bune practici în domeniu, o parte dintre studenţii de la Asistenţă Socială-USV fiind familiarizaţi cu unele dintre ele datorită implicării în calitate de voluntari în cadrul AREAS, DGASPC şi nu numai. Spre deosebire de anii trecuţi, când la întâlnirea din cadrul USV au participat numeroşi reprezentanţi ai instituţiilor de profil din judeţ, în acest an se doreşte a se pune accent în special pe calitatea actului asistenţial din prisma profesionistului şi a beneficiarului, în care să se prezinte exemple concrete de reuşită şi să se încerce conturarea altor soluţii viabile pentru viitor. De asemenea, pe această cale se doreşte îmbinarea aspectelor teoretico-metodologice cu cele de bune practici în domeniu, problematizarea împreună cu studenţii asupra inserării teoriei în aplicaţii practice şi aducerea practicii în noi teorii care să îmbunătăţească sistemul social.

„De altfel, prin aceste manifestări se doreşte şi a se deschide o altă perspectivă de colaborare între teoreticieni şi practicieni, între instituţiile publice şi instituţiile de învăţământ, toate acestea aducând un element în plus de referinţă pentru actualii şi viitorii asistenţi sociali, pe acest fond creionând şi noi modalitaţi de implicare activă a întregii comunităţii în viaţa cetăţeanului”, transmit organizatorii manifestării.

 


Intră acum și în grupul de