Ziua Internationala a Romilor va fi marcata la Suceava

rromi

Data de 8 aprilie marchează, din punct de vedere istoric, reuniunea la nivel internaţional a organizaţiilor romilor din lume în cadrul primului Congres Mondial al Romilor, ce a avut loc la Londra, în anul 1971, informează, într-un comunicat de presă, Vasile-Virgil Pohoaţă, preşedintele Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa Filiala judeţului Suceava.

Potrivit sursei citate, cu această ocazie, s-a adoptat simbolul comunităţii romilor – roata cu spiţe, iar cântecul “Gelem, gelem” a devenit imnul său internaţional. Tot în anul 1971 s-a adoptat şi steagul internaţional al romilor: jumătatea de jos este verde – simbol al câmpurilor înverzite, iar jumătatea de sus albastră – simbol al cerului senin. La mijlocul steagului se află o roată roşie, care simbolizează soarta şi nomadismul tradiţional, în relaţie cu aria de origine – India.

În România, ziua de 8 aprilie a fost consacrată drept „Sărbătoarea etniei romilor din România” prin Legea nr.66/2006, o iniţiativă legislativă a deputatului Nicolae Păun, reprezentantul minorității romilor în Parlamentul României.

În acest context Asociaţia Partida Romilor Pro Europa Filiala judeţului Suceava cu sprijinul Biroului Județean pentru Romi din cadrul Instituției Prefectului – județul Suceva, organizează în data de 8 aprilie 2014, de la ora 12.00, la Dom’ Polski Suceava, o manifestare culturală dedicată acestei zile.