Martirii de la Niculiţel au poposit la Straja, în dulcea Bucovină


Intră acum și în grupul de

Cu prilejul hramului bisericii, parohia „Sfinţii împăraţi Constantin şi Elena”, din Straja a fost gazda Sfinţilor Martiri Zotic, Atal, Kamasie şi Filip de la Niculiţel. Prin osârdia noastră, a preotului paroh Constantin Oprea și susţinut de bunii și evlavioşii enoriaşi, martirii lui Hristos au poposit zilele acestea în „colţul de rai” „pe-un picior de plai”,  din dulcea, frumoasa și istorica Bucovină, în localitatea Straja.

Anul acesta ocrotitorii parohiei noastre, Sfinţii Împăraţi Constantin și Elena au vrut să le fie alături, cei care înainte de domnia lor în Imperiul Bizantin, au pătimit pentru Hristos Domnul.

Cu binecuvântarea ÎPS Părinte Pimen, arhiepiscopul Sucevei si  Rădăuţilor, cu binecuvântarea PS Părinte Visarion, episcopul Tulcei, în după amiaza zilei de 19 mai, anul mântuirii 2017, moaştele Sfinţilor Martiri, Zotic, Atal, Kamasie şi Filip au ajuns la Straja.

Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” a fost ca o mireasă zveltă, senină, îmbrăcată în straie de sărbatoare pe parcursul a trei zile. Bradul a coborât de pe munţii din preajma şi a împodobit totul în jur, arătând preţuirea pentru sfinţi şi veşnicia vredniciei lor. Bătrâni, cu povora vieţii pe tâmple, credincioşi în puterea vârstei, tineri şi copii în straie de sărbătoare – tradiţional bucovinene, au ieșit în după amiaza zilei de 19 mai 2017, la orele 16:00, în întâmpinarea marilor martiri. În semn de respect şi de mare preţuire, ca oarecând acordate şi Marelui și Sfântului Ştefan, voievodul Moldovei, străjenii au sunat din buciume să audă dealul, să sune valea de la Straja că vin să ne sfinţească locul cei care prin mucenicie au mărturisit credinţa în Hristos pe tărâmul Dobrogei.

Soborul de preoţi, alături de părintele paroh Constantin Oprea au întâmpinat pe sfinţii martiri care au fost însoţiti de stareţul Mănastirii Cocoş, protosinghelul  Visarion, împreună cu ierodiaconul Daniel.

Văzduhul limpede şi însorit de mai, tămâiat de parfumul florilor firave şi brăzdat de glasul voios al clopotelor au îngânat în taină corul cântăreţilor care intonau dulce și suav: „Sfinţilor mucenici care bine v-aţi nevoit şi v-aţi încununat rugaţi-vă să ne mântuiască sufletele noastre”.

            Aceste clipe dumnezeieşti se vor înveşnici pe răbojul vremii. Cele patru racle cu moaştele Sfinţilor Martiri, odoare ale creştinătăţii româneşti şi ortodoxe, au fost purtate pe umeri şi aşezate în biserică pe un baldachin special amenajat, unde au poposit până luni dimineaţa, 22 mai 2017, când lăsând pacea bucuria şi binecuvântarea lor în aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu şi de istorie s-au întors smerit și paşnic la locul lor de pătimire şi de odihnă, mănăstirea Cocoș, nu înainte de a trece şi pe la „Ierusalimul neamului românesc” – sfânta Mănăstire Putna, unde delegația cu Sfintele Moaște a fost primită de către părinții de la Putna, înconjurând biserica mănăstirii și poposind sfinții timp de 3 ore în Sfânta Biserică, pe parcursul Sfintei Liturghii. Aici Sfinții Martiri s-au întâlnit în duh de cântare duhovnicească și cu sfinții proaspăt canonizați de la mănăstirea Putna.

În zilele de sărbătoare, la biserica parohiei noastre au fost săvârșite slujbe în cinstea Sfinților Martiri, Acatistul Sfinților, Sfântul Maslu de obște, Sfânta și dumnezeiasca Liturghie, slujba Privegherii în cinstea hramului. La toate aceste slujbe au participat preoți (în număr de 35 pe parcursul acestor zile), cât și numeroși credincioși, aproximativ 4000 de pelerini.

În ziua hramului bisericii – 21 mai 2017, slujba a fost săvârșită de un sobor de 12 slujitori, în altarul de vară, nou construit, din curtea „catedralei din țarincă”, în prezența a peste 1500 de credincioși, veniți îmbrăcați în haine de sărbătoare. În cadrul Sfintei Liturghii s-au împărtășit peste 70 de credincioși și copii, iar la finalul slujbei, a urmat un scurt program artistic pregătit de către doamna profesoară Elena Șoflău împreună cu un grup de copii care au recitat poezii religioase și au cântat cântecele din perioada pascală și patriotice.

Zilele au fost „sfinte şi dumnezeieşti” precum afirmau credincioşii, iar una dintre cele mai râvnitoare credincioase ale parohiei noastre, doamna învăţătoare Veronica Şoflău, chiar a compus câteva versuri:

„Cu voia Bunului Dumnezeu

Și prin râvna părintelui Constantin

Moaște de sfinți ce-au pătimit

În frumoasa Bucovină-au poposit.

Este pentru noi, creștinii

Din parohia Straja doi

Zi de mare sărbătoare

La care și natura este primitoare,

Îmbracată în nuanțe de vii culori

Pentru sfinții ce ne dau fiori.

Creștinii în biseric-au intrat,

Sfintele Moaște cu pioșenie le-au sărutat,

Rugăciunile și cuvântul de învățătură

Le-au ascultat.

Părinții de la Niculițel

Nu s-au gândit la acest țel,

Însă Dumnezeu s-andurat și Sfinții

Zotic, Atal, Camasie și Filip au acceptat.

Creștinii, de-aici din parohie

Avem azi multă bucurie,

C-au sosit mai de departe

Credincioși cu suflete curate.

Pentru aceasta le mulțumim,

Sănătate multă le dorim

La hram în Straja să-i poftim!”

Aceste zile trecute de 19, 20 și 21 mai 2017 au fost pentru noi, preot paroh și credincioși din parohia Straja II momente de înălțare duhovnicească, prilej de rugăciune și binecuvântare pentru întreg poporul dreptslăvitor din Bucovina, clipe ce vor înscrie o pagină aleasă în istoria bisericii noastre a parohiei Straja II, cât şi a Bucovinei.

A consemnat                                                                                                                      Preot Paroh drd. Constantin Oprea


Intră acum și în grupul de