Momente de cultură și umanitate, la ediția a doua a Concursului județean de teatru „Actori mari pe scene mici, pentru grupa de pitici”


Intră acum și în grupul de

În aplauze sincere și o notă de apreciere generală s-a încheiat cea de-a II-a ediție a Concursului judeţean de teatru „Actori mari pe scene mici, pentru grupa de pitici”, concurs organizat de Inspectoratul Școlar Suceava- Departamentul pentru educaţie timpurie- învățământ preșcolar, împreună cu 18 de grădiniţe din judeţul Suceava înscrise în concurs.

Desfășurate în  zilele de 12 și 13 iunie 2017, în sala Teatrului „Matei Vișniec” din Suceava, spectacolele de teatru puse în scenă de un număr remarcabil (160) de actori amatori din rândul cadrelor didactice, părinților, foștilor elevi, membrilor comunității locale au oferit publicului spectator momente de bună dispoziţie, de îmbogățire culturală într-o manieră plăcută, accesibilă, antrenantă, demonstrând că  talentul, munca, seriozitatea, creativitatea, simțul estetic și dragostea pentru cultură și actul artistic de calitate se armonizează și se împletesc frumos și sensibil cu generozitatea, altruismul și dorința de a veni în ajutorul unui copil aflat în dificultate: Maria Mandache, o fetiță de 5 ani și jumătate din localitatea Cotîrgași- Broșteni, jud. Suceava, care la o vârstă atât de mică, duce o luptă inegală cu  una dintre cele mai rare și grave forme de cancer de piele – nev congenital gigant, boală cu care a fost diagnosticată încă de la naștere.

Cele 25 de piese puse în scenă, dintre care: 13 piese teatru de actori, 4  piese teatru păpuşi, 5 piese teatru de umbre, 2 monologuri şi un număr de pantomimă, au încântat și distrat publicul și juriul, aparținând următoarelor 17 unități preșcolare din județ: G.P.P. ,,1-2-3’’ Suceava, G.P.P. ,,Așchiuță’’ Suceava,  G.P.P.  ,,Gulliver” Suceava, G.P.N. Forăști, G.P.P. ,,ABC” Suceava, G.P.N. Rădășeni, G.P.N. ,,Țăndărică” Suceava, G.P.N. Pătrăuți, G.P.P. ,,Căsuța Piticilor” Câmpulung Moldovenesc, G.P.N. Corocăiești,  G.P.N. Bilca,  G.P.N. ,,Piticot’’ Suceava, G.P.N. ,,Lumea Copilăriei’’ Gura Humorului, G.P.P. ,,Prichindel’’ Suceava, G.P.N. ,,Sfânta Treime’’ Rădăuți,  G.P.N. Prisaca Dornei și G.P.N. Șaru Dornei.

În urma  jurizării realizate de către un juriu de specialitate, format din: d-na Daniela  Răileanu – Inspector şcolar pentru educaţie timpurie din cadrul IŞJ Suceava, d-na Carmen Steiciuc – director Teatru ,,Matei Vişniec’’ Suceava, d-na Otilia Ignătescu – lector universitar din cadrul Universităţii ,,Ştefan cel Mare’’ Suceava, d-l Remus Dăneasa – artist- manager Asociaţia Kult Art Suceava, d-l Ştefan Sfichi – videographeur Casa Studenţilor Suceava,  trofeul concursului a fost câștigat de trupa de actori „Arabela” de la G.P.P  ,,ABC” Suceava, pentru piesa ,,Ridichea uriașă”. De asemenea, s-au oferit 8 premii I,  7 premii II, 9 premii III şi  premii speciale (premiu pentru cele mai frumoase costume, premiu pentru originalitate, premiu pentru popularitate, premiu pentru cea mai bună coregrafie,  premiu pentru cel mai frumos decor,  premiu pentru cele mai frumoase păpuși, premii pentru cei mai buni actori în rol principal, premii pentru  cei mai buni actori în rol secundar, premiul special al juriului).

Pe parcursul celor 2 zile de spectacol, aproximativ 1318 de spectatori din 16 grădinițe şi 3 unităţi şcolare din județul Suceava s-au bucurat de teatru,  trăind emoţii alături de eroii îndrăgiţi şi momente de mare intensitate afectivă.

Organizatorii – Inspectoratul Școlar Județean Suceava- Domeniul Curriculum și Inspecție Școlară, împreună cu cadre didactice de la  G.P.N. ”Țăndărică”, G.P.P. ”ABC”, G.P.P. ”Prichindel” și G.P.P. ”Gulliver” din Suceava, aduc  alese mulțumiri și aprecieri tuturor celor implicați: actorilor, a căror prestație a încântat, a distrat și a relaxat; partenerilor: d-lui primar Ion Lungu, care a permis desfășurarea acestui eveniment în sala Cinema Modern, reprezentanților Teatrului ,,Matei Vişniec’’ Suceava care au ajutat la buna desfășurare a acestui eveniment, Asociației ”Nes Designer Cultural” Suceava- pentru prezența Clovnului Bobo,  Asociaţiei Kult Art Suceava- pentru  promovarea concursului, Simply Mind Studio, care  a asigurat  filmarea și fotografierea instantanelor de pe parcursul celor 2 zile de concurs, Universității ”Ștefan cel Mare”–Suceava; sponsorului: SC  ,,Maxactiv “; spectatorilor- copiilor preșcolari și școlari, precum și celor care au însoțit grupurile de copii (educatoare, învățătoare, părinți, bunici);  simpaticei Bobolina, pentru zâmbetele oferite din suflet alături de Clovnul Bobo în timpul pauzelor dintre piese; tuturor celor care au apreciat și susținut ideea de formare prin cultură încă de la vârstele timpurii.

Mulţumim  cadrelor didactice, preşcolarilor, elevilor şi părinţilor  din cele 40 de unităţi preşcolare şi şcolare din judeţul Suceava, care, prin achiziționarea de bilete și participarea directă sau indirectă la spectacolele de teatru, au ajutat-o pe Maria, să fie mai aproape de cel mai de preț lucru din viață – SĂNĂTATEA.

G.P.P. Gulliver Suceava, G.P.P. Așchiuță Suceava,  G.P.P. 1-2-3 Suceava, G.P.N. Țăndărică Suceava, G.P.P. ABC Suceava, G.P.P. Prichindel Suceava, G.P.N. Piticot Suceava, G.P.N. Obcini Suceava, G.P.P. Micul Prinţ Suceava, G.P.N. Arlechino Suceava, G.P.N. Norocel Suceava, Școala Gimnaziala Nr 6 Suceava, G.P.P Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, G.P.N. Neghiniță Suceava, G.P.N. Pinocchio Suceava, G.P.N. Maria Montessori Suceava, G.P.P. Albinuţa Suceava, G.P.P. Triki-Riki Suceava, G.P.P. La Piticul Vesel Suceava, Școala Gimnazială Miron Costin Suceava, Școala Gimnazială Nr. 4 Suceava, G.P.P. Pinochio Falticeni, G.P.N. Voinicelul Fălticeni, G.P.P. Micul Prinț Rădăuți, G.P.P. Prichindelul Rădăuți, G.P.N. Albinuța Rădăuți, G.P.N.  Sf. Treime Rădăuți, G.P.N. Lumea copilăriei Gura Humorului, G.P.N. Dolhasca, G..P.N. Căsuța Piticilor Câmpulung Moldovenesc, G.P.N. Cajvana, G.P.N. Dumbrăveni, G.P.P. Vatra Dornei, G.P.N. Luminița Siret, G.P.P. Luminița Siret, G.P.N. Petru Mușat Siret, G.P.N. Nr.1 Bogdănești, G.P.N. Milișăuți, G.P.N Șaru Dornei și G.P.N. Floare de colț Câmpulung Moldovenesc.

Mulțumirile cele mai călduroase, vin din partea  familiei Mandache care se luptă pentru viața fetiței lor – Maria. Suma donată  acesteia, în urma derulării concursului de teatru, a fost de 12.117 lei , ce va fi folosită pentru  prima intervenție chirurgicală  programată pe data de 20 iulie într-o clinică specializată în malformații vasculare din Germania, pentru care are nevoie de 20.000 euro.

Este un gest mic, dar făcut din suflet de comunitatea preşcolară din judeţul Suceava şi care sperăm să contribuie la îmbunătăţirea stării de sănătate a Mariei pentru a avea şi ea o poveste frumoasă de viaţă de povestit, aşa cum au fost poveştile puse în scenă la concursul judeţean ,,Actori mari pe scene mici, pentru grupa de pitici”, pentru că povestea este partea cea mai frumoasă a vieții omeneşti… cu poveşti ne leagănă lumea, cu poveşti ne adoarme…ne trezim şi murim cu ele…( Mihai Eminescu).

Asociația KULT-ART Suceava


Intră acum și în grupul de