Flutur, după ce Dodon a anunțat că declară 2018 ca Anul Ștefan cel Mare în Republica Moldova: Ștefan cel Mare este unul singur, iar Putna și cele mai multe ctitorii ștefaniene sunt la noi


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, joi seara, în emisiunea Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV că Programul Ștefanian este un succes și a invitat sucevenii să participe, sâmbătă, la pelerinajul de la Putna unde vor veni foarte multe persoane îmbrăcate în costume naționale, iar coruri vor intra în mănăstire intonând cântece bisericești.

Flutur a evitat să comenteze anunțul făcut de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care a spus că va declara anului 2018 drept Anul Ștefan cel Mare în Republica Moldova pentru a contracara acțiunile de marcare a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România.

„Eu am anunțat încă de anul trecut, la Putna, că vreau să lansez Programul Ștefanian de Zilele Sucevei până în 2 iulie. Conjunctura internațională și discuțiile care sunt, sigur unele pot să chiar să ne îngrijoreze, privind poziția unor lideri din Republica Moldova. Dar Ștefan cel Mare este unul singur, este un domnitor care și-a lăsat o amprentă pozitivă uriașă față de statul moldovenesc și față de România”, a spus Flutur.

El a adăugat că din punctul acesta de vedere el a simțit că trebuie să fie făcut ceva mai mult în Suceava pentru Ștefan cel Mare „pentru că aici e Putna, aici sunt cele mai multe ctitorii ștefaniene”.

„Să-l omagiem și să vorbim mai mult despre Ștefan cel Mare, să ne întâlnim la Cetatea de Scaun toți cei care avem lăsate de la el moștenire ctitorii”, a spus Flutur.

El a apreciat că acest proiect este foarte frumos și că a fost foarte impresionat când au venit reprezentanții din Soroca, Cetatea Albă, Hotin, în Cetatea de Scaun a Sucevei.

„Când la București se certau cine să guverneze, noi, în Cetatea de Scaun ne întâlneam Moldova de aici, de dincolo de Prut și cei din Ucraina și cei de la Alba Iulia și cei de la Ciceu de Bistrița. A fost un lucru emoționant”, a spus Flutur.

El a invitat sucevenii la pelerinajul de duminică dimineața, ce începe la ora 7:30, la intrarea în Putna.

„Vor veni foarte mulți oameni îmbrăcați național. Și eu voi merge îmbrăcat național și vor fi coruri care vor intra cântând cântece religioase în mănăstire”, a spus Flutur.

Președintele CJ Suceava consideră că merită să fie făcut acest pelerinaj pentru Ștefan cel Mare.

„Legat de ce spune Dodon nu vreau să comentez. Eu știu că avem un trecut foarte bine cunoscut, avem eroi pe care să-i omagiem  și când citea preotul în capela Cetății de Scaun numele a 72 de domnitori ai Moldovei pe care i-am pomenit sâmbătă, de la Dragoș I Descălecătorul până la fiul lui Dimitrie Cantemir, am avut emoții mari”, a spus Gheorghe Flutur.(Alin Dima)


Intră acum și în grupul de