Întâlnire de suflet cu profesorul universitar emerit Costică Brânduș, miercuri, la Universitatea Suceava în cadrul seriei de manifestări „Omul și cartea”


Intră acum și în grupul de

            Miercuri, 22 noiembrie 2017, ora 11:00 la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava va avea loc o întâlnire de suflet cu Profesorul universitar emerit Costică Brânduş. Este un eveniment ce face parte din seria de manifestări Omul și cartea, organizată de colectivul bibliotecii universitare sucevene, la inițiativa doamnei bibliotecar Stela Purici. Întâlnirea va avea loc în Sala de lectură a Bibliotecii USV, corpul E, etajul I.

Profesorul universitar dr. Costică Brânduş îi va avea ca invitați speciali pe Lectorul univ. dr. Vasile M. Demciuc, Director al Departamentului de Științe Umane și Social-Politice, Conferențiar univ. dr. Alexandru Ionuț Cristea,  Lector univ. dr. Dinu Oprea. Dialogul va fi moderat de Profesorul univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu și bibliotecar Cristina Șutac.

            La activitate sunt așteptați să participe foști studenți, masteranzi, doctoranzi, colegi de la Facultatea de Istorie şi Geografie, studenți ai facultăților de științe umaniste și tehnice, precum și cadre didactice universitare și din învățământul preuniversitar.

Domnul Costică Brânduş s-a născut la 26 octombrie 1937 în Galați. Studiile medii şi liceale le-a terminat în orașul natal. În perioada 1957-1962 a urmat cursurile Facultății de Științe Naturale şi Geografie, secția Geografie – Biologie secundar, în cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași. Tot la această universitate a continuat studiile doctorale, în perioada 1968-1974, sub conducerea științifică a Profesorului univ. dr. docent Constantin Martiniuc.

            Din anul 1963, Domnul Profesor Costică Brânduş a început cariera universitară, fiind pe rând: preparator (1963-1964) la Institutul pedagogic de 3 ani Iași, asistent universitar (1964-1968) la Institutul pedagogic de 3 ani Bacău, lector univ. dr. (1968-1976; 1980-1986) la Institutul Superior Suceava, conferențiar univ. dr. (1990-1992) şi profesor univ. dr. (1992-2007) la USV. A susținut cursuri și seminarii și în universități din Ucraina, Italia, Franța și Grecia.

Domnul Profesor a desfășurat și o intensă activitate managerială, fiind: Șef de catedră la Facultatea de Istorie şi Geografie (1990-1994), Prodecan al acestei facultăți (1994-1996), Prorector al USV (1996-1999), Decan al facultății (2001-2004).

Domnul Profesor univ. dr. Costică Brânduş este autor și coautor la peste 20 de volume din diferite ramuri geografice (geomorfologie, geografia solurilor, hidrogeologie, geografie regională) și a peste 90 de articole în domeniu, publicate în țară și în străinătate. A participat şi inițiat un număr de 15 contracte de cercetare și a coordonat în cadrul Şcolii doctorale 10 teze avizate favorabil la USV, Universitatea din Bordeaux și Universitatea București.

Domnul Costică Brânduş este membru al Comitetului National al Societății Naționale de Geografie, membru al Asociației Geomorfologilor din România, membru al Comitetului National pentru Modificările Globale ale Mediului din cadrul Academiei Române, al Societății Naționale de Știința Solurilor, al Comisiei de Doctorat în cadrul Universității din Bari (Italia) la Departamentul de Geologie şi Geofizică etc.

Activitatea domnului Profesor Costică Brânduș a fost apreciată şi recunoscută la nivel național și internațional. Dovadă stau multiplele distincții, diplome și titluri acordate domniei sale: Premiul internațional al Uniunii regionale a geografilor din Cernăuți, Diploma de Onoare și titlul de „Profesor emerit” al USV, Meritul pentru Învățământ, în grad de ofițer, prin Decret al Președintelui României în 2004 s.a.

Vă invităm să participați la acest eveniment deosebit, să omagiem această personalitate a geografiei culturale din România, anilor dedicați descoperirii, descifrării și interpretării fenomenelor geografice, educării și formării tinerelor generații de specialiști în Științele Pământului.

 

Colectivul Bibliotecii Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava


Intră acum și în grupul de