Problema zilei pentru Ion Lungu ! Adică … ”Daily” problem for Ion Lungu …


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu a anunțat miercuri, la finele conferinței de presă săptămânale că, și citez, ”tot eu voi ieși primar la alegerile viitoare”.

Trecând peste firea uneori glumeață a primarului și luând cu mari rezerve anunțul făcut de domnia sa trebuie remarcat că răspunsul dat de domnia sa a venit la întrebarea: ”Cât de confortabil vă simțiți când știți că unul dintre directorii din subordinea dvs., respectiv Marian Andronache, va candida la funcția de primar al Sucevei?”

Acum lucrurile pot fi văzute în mai multe feluri. În primul rând, nu poți fi foarte relaxat când unul dintre cei mai importanți oameni din subordinea ta s-a săturat de tine și vrea să îți ia locul. Ești relaxat doar în cazul când nu vei mai candida. Și atunci de ce mai anunți că mai vrei o dată primăria?

cinema Lungu

În alt fel lucrurile pot fi văzute astfel: este un joc personal, al primarului în funcție menit a rupe voturile contracandidaților. Este clar pentru toată lumea că până acum dreapta e fărâmițată, iar Lungu, deși se jura prin presa locala că are sânge albastru, de liberal autentic, vrea să o divizeze și mai tare și asta pentru că el nu a fost, nu este și nu va fi liberal. PNL și PDL nu au fost pentru Ion Lungu decât instrumentele care l-au ajutat să devină primar. El acționează în administrație și în Consiliul Local într-un pur stil socialist, pe alocuri cu accente comuniste.

O altă variantă ar fi că Lungu nu a înțeles nici acum ce anume se ascunde în spatele surprinzătoarei lansări în cursă a lui Andronache, personaj care a apărut din spuma mării politicii sucevene tocmai în partidului primului marinar al țării, Traian Băsescu. Și pe deasupra a și fost propulsat, pe repede înainte, secretar executiv în conducerea națională a Mișcării Populare, semn că Băsescu nu e foarte interesat de serviciile lui Corneliu Popovici, (încă) președinte al MP Suceava.

Pe de altă parte, Ion Lungu își negociază candidatura cu partidele unde nu a mai fost până acum implicat, adică exclus PNL și exclus PSD, care cam știu cu cine au de a face. În felul acesta, e clar că ”în foame de voturi” sunt UNPR, ALDE și Mișcarea Populară (MP). MP susține că are candidat. Pe Marian Andronache. UNPR este în degringoladă după pierderea pozițiilor din Guvernul Ponta și este probabil că va dori să facă o alianță cu PSD pentru a prinde ceva la alegerile locale, iar ALDE încearcă să se poziționeze cumva și să aibă vizibilitate.

În aceste condiții, sursele care susțin că Ion Lungu se află în negocieri avansate cu Călin Anton Constantin Popescu Tăriceanu și cu oamenii săi, devin pe zi ce trece tot mai credibile.

După ce a stat sus pe bannerele electorale cu Victor Ponta, lui Ion Lungu nu îi va fi greu să susțină că adevărații liberali sunt cei din ALDE și că, firește, locul său acolo e.

Surpriza pare însă să vină din SENAT, unde, celebra Ordonanță 55 (a liberului traseism politic), folosită de Lungu pentru a demisiona din PDL fără a-și pierde funcția de primar va fi votată, iar primarul actual va fi obligat prin lege să revină în noul PNL. Dacă vrea să își păstreze mandatul, trebuie să candideze de la PNL. Dar PNL are deja candidat, iar Lungu va rămâne un simplu membru de partid, postură care îl va ține captiv până cu o zi înainte de depunerea oficială a candidaturilor și îl va face să nu mai candideze din postura de primar, cu toate instrumentele care îi stau acum la dispoziție din cadrul executivului local.

Mihai Chira


Intră acum și în grupul de