Gheorghe Flutur, obligat de confuzia de la vot să revină la prima sa dragoste, social-liberalismul


Intră acum și în grupul de

Ceea ce sesizasem ieri, ”la cald”, cu privire la ciudățenia cu care s-a votat la Suceava pentru Consiliul Județean mi s-a confirmat.

PNL nu se poate lăuda că a câștigat aceste alegeri la nivelul Consiliului Județean Suceava, ci doar că la finalul numărării voturilor, are, aparent fără o logică politică, câștig de cauză.

Mă întrebam, ieri, ce anume l-ar îndemna pe un votant, care pune ștampila pe primar PSD, pe lista de Consiliu Local tot pe PSD, dar pentru Consiliiul Județean merge chitit pe ”Echipa lui Flutur”! Care ar fi logica după care să dai un vot împotriva primarului tău, pentru că fără un sprijin concret de la nivel județean nu se cheamă că poți face performanță politică mai departe.

Găseam, ieri, o explicație cu privire la modul în care au fost alcătuite buletinele de vot pentru CJ.

În alte județe, pentru a nu exista confuzie sub nici o formă, s-a menținut modalitatea de prezentare a partidelor, iar modelul pentru primar, CL si CJ a fost identic.

Mai jos aveți dovada.

buletine vot (5)

 

Ieri, scriam urătoarele: ” Buletinele de vot pentru primar aveau căsuța PSD în colțul din dreapta sus, pe prima pagină, cel pentru Consiliul Local, tot pe prima pagină în colțul din dreapta sus, iar pentru CJ stampila se punea, instinctiv, tot pe colțul din drepta sus, doar că lista PSD era pe pagina a doua”.

Rezultatele oficiale finale confirmă ipoteza confuziei create la nivelul județului Suceava și că cel puțin 15.000 de voturi ale alegătorilor PSD au fost translatate, prin această confuzie, către PNL.

Per total, înseamnă undeva la 9 %.

Modul acesta de a realiza majoritatea în CJ îl va obliga pe Gheorghe Flutur să devină, nu un lider obiectiv cum de altfel ar fi normal să fie, ci un președinte subiectiv pentru că are în spate și voturi ale lui Cătălin Nechifor. Mai mult chiar, pe această logică, Gheorghe Flutur va fi obligat să revină la prima sa dragoste politică, social-liberalismul, întrucât, în urmă cu 16 ani, când a intrat în politică a fost în Inițiativa Social-Liberala, alături de Vladimir Pasti, Vasile Secăreș și Theodor Stolojan.

Alegerile la Suceava nu le-a câștigat PNL, ci le-a pierdut PSD cu mâna celui care a zămislit buletinele de vot, recte organizatorul alegerilor, prefectul județului.

MIHAI CHIRA


Intră acum și în grupul de