Adevăratele motive ale vizitei ambasadorului Federației Ruse la Suceava- opinie


Intră acum și în grupul de

Fiind aproape de câștigarea războiului în Siria, Federația Rusă se poate concentra de acum înainte pe întoarcerea Ucrainei înapoi în sfera de influență rusească. Legea educației din Ucraina provine ca inițiativă din zona politică a naționaliștilor ucraineni care îşi propun să facă un bine Ucrainei și sfârșesc prin a face un mare serviciu Rusiei. Cu votarea acestei legi controversate, toți vecinii Ucrainei care sunt membrii NATO și UE s-au inflamat pe bună dreptate și au lăsat Ucraina fără sprijin politic într-un moment care presupunea tocmai strângerea rândurilor împotriva presiunii crescânde a Federației Ruse pe acest spațiu.

 

Efect: cea mai bună prietenă a Rusiei în Uniunea Europeană, Ungaria, anunță și demarează acțiuni de blocare a Ucrainei în relațiile cu NATO și UE.

          Tot în acest moment apar ca prin coincidență tensiuni polono-ucrainene legate de momentele tensionate din timpul celui de-al doilea război mondial, în care responsabili pentru crime de război într-o țară, sunt elogiați ca eroi în cealaltă. Rezultatul este o spirală a declarațiilor belicoase și o creștere a tensiunii și neîncrederii între Ucraina și Polonia. Cine are de câștigat? În primul rând Rusia.

 

Setul de diversiuni pregătite pentru inflamarea relațiilor româno-ucrainene

 

În acest context și pentru a închide cercul geografic, ambasadorul rus vine la granița cu Ucraina, la Suceava, în sediul Consiliului Județean, cu un set de diversiuni clasice dar eficiente, cu scopul de a inflama relațiile româno-ucraine (pe terenul pregătit de Legea educației din Ucraina).

          Haka ambasadorului Kuzmin la adresa ucrainenilor conțin următoarele strigături: Ucraina și-a pierdut independența; politica externă a Ucrainei o face SUA; Ucraina cumpără hidrocarburi scumpe din Occident; ucrainenii vând mobilă contrafăcută pe care o prezintă ca fiind românească; propune ca model de analiză cazul Cataloniei la o întrebare servită despre un posibil referendum pe statul Bucovinei de nord din componența Ucrainei.

Concluzia îmbucurătoare a fost că atât presa din România cât și cea din Ucraina nu a căzut în plasa construită de ambasadorul Kuzmin și au tratat capcana cum trebuia: prin ignorare.

Cât despre prestația ambasadorului Kuzmin? Nici bine întors la București, ambasada rusă a început să dea comunicate despre cum ambasadorul rus n-a fost bine înțeles, bine tradus etc.

Sociolog dr. Adrian Botezatu

Adrian Botezatu este sociolog și doctor în geografie politică, fiind autor al mai multor lucrări și articole privind spațiul european și ex-sovietic.

Titlul și intertitlul aparțin redacției

 

 


Intră acum și în grupul de