„Stăpânul” dosarelor. Dosarele cui?


Intră acum și în grupul de

Ioan Bălan este de miercuri membru al Comisiei parlamentare comune de exercitare a controlului asupra activităţii SRI. Dacă ar fi să mă întrebe cineva pe mine cum naiba s-a întâmplat asta, atunci aş răspunde că “încurcate sunt căile Domnului. Domnului Flutur, bineînţeles!!”. Desemnarea lui Bălan în această comisie înseamnă foarte mult pentru Suceava şi mai ales pentru Gheorghe Flutur. Am spus în mai multe rânduri că Ioan Bălan este omul de încredere al fostului senator Flutur, care, cât timp a colindat el holurile Parlamentului şi culoarele DNA-ului (asta pe vremea când PSD îi zămislea săptămânal câte un dosar) a învăţat că nu e foarte important să baţi din gură, cât poate deveni mult mai important să ştii să asculţi. Şi cum ascultatul telefoanelor şi filajele sunt apanajul SRI, iar ce iese de pe uşa SRI se cheamă într-un singur fel: scandal major în presă. Ei, şi aşa a înţeles domnul Flutur că e foarte bine să ştii că ai pe cineva care, chiar dacă doar aparent, are ceva de spus asupra activităţii celor care “ne ascultă”. (Între noi fie vorba, nu doar SRI ascultă în ţara asta telefoane şi asta a confirmat-o şeful DNA, Daniel Morar, care a precizat foarte clar pentru prostimea din România, şi mai ales din presă, că una e să asculţi şi alta e să înregistrezi ce se vorbeşte la telefon). De la DNA, ce se ascultă apare în presă. De la SRI apare direct pe la instanţele de judecată.
Vreau să spun din prima că îmi va fi greu să mai vorbesc cu deputatul Ioan Bălan la telefon şi asta pentru că sunt eu ascultat, ca ziarist sau ce or fi crezând “băieţii” că aş fi eu (vreun infractor de joasă sau înaltă speţă), apoi el e ascultat, ca deputat şi apoi ca membru al Comisiei de verificare a SRI. Şi nu e simplu să primeşti informaţii despre tine care ai vorbit cu cineva. E trist. Părerea mea.
Revenind la întrebarea că de ce chiar Ioan Bălan la comisia asta, îmi e greu să răspund, pentru că înaintea sa doar un singur sucevean a mai avut onoarea de a face parte din o asemenea comisie. E vorba despre fostul preşedinte al PNL Suceava, Vasile Mîndroviceanu.
Faptul că Ioan Bălan a ajuns în fotoliul ăla nu e puţin. De ce tocmai el şi de ce tocmai acolo în primul său an de mandat, asta e mai greu de spus. Cert este că e o realizare importantă şi, după desemnarea lui Orest Onofrei secretar al Senatului şi Dumitru Pardău, secretar al Camerei Deputaţilor, parcă începe şi Suceava să mai ridice capul din mocirla uitării naţionale. Şi poate ar mai fi ceva de spus. Ioan Bălan a reuşit să devină membru al Comisiei după ce o manevră nereuşită a lui Gabriel Oprea de a se băga el pe felie a fost dejucată de sociali-democraţi. Şi a fost dejucată într-un moment în care scandalul, primul de altfel dintre cei doi parteneri de coaliţie, era pe cale să izbucnească. Tocmai de aia desemnarea lui Bălan în această comisie este cu atât mai importantă în conjuctura politică actuală.


Intră acum și în grupul de