Beţia celor 20 %


Intră acum și în grupul de

Atunci când în sondajele de opinie nu ai mai mult de 2 %, adică eşti undeva în marja de eroare a sondajelor respective, ar trebui, ca partid cel puţin, să fii îngrijorat. După ce ţi-ai demonstrat incapacitatea de a coaliza în jurul tău forţele pe care cândva le ştiai ca fiind de partea ta, e cam grav. Când însă după ce vezi că nu mai prezinţi interes nici măcar pentru membrii familiei tale şi tu totuşi mai faci politică înseamnă că e vorba de o „boală”, ceva acolo.

Că altfel nu se explică de ce mai fac liderii PNŢCD din judeţul Suceava politică, în condiţiile în care în afară de ei şi vreo doi-trei prieteni de la bloc sau de la locul de muncă, pe nimeni nu prea mai interesează ce se petrece cu adevărat la acest partid.

La finele săptămânii trecute, PNŢCD Suceava a avut parte de alegeri, sau mă rog, de ceea ce au înţeles ţărăniştii suceveni că se cheamă alegeri. Fără urnă, fără delegaţi cu acte în regulă şi fără nici un fel de stres în ce priveşte respectarea statutului. Cei care au fost în sala unde s-a ţinut Conferinţa Judeţeană de Alegeri au fost fericiţi în cele din urmă pentru că într-un final, cineva, şi acela a fost Sorin Poenaru, a dat un suc şi poate şi o cafea. Şi tind să cred că doar acesta a fost cu adevărat câştigul oamenilor prezenţi în sala de şedinţe.

Cel mai distractiv a fost să citesc moţiunea cu care noul „preşedinte ales”, care va rămâne în funcţie doar dacă Bucureştiul va crede că poate trece peste toate cele petrecute la Suceava, a reuşit să atragă votul a peste 100 dintre cele 160 de voturi. În această moţiune, un fel de program cu care Poenaru va trebui să defileze în judeţ, am găsit lucruri de-a dreptul interesante.

Iată care sunt gândurile şi năzuinţele lui Sorin Poenaru: „S-au rupt pingele la pantofi de când stăm în opoziţie extraparlamentară. Nu mai putem tolera sa fim conduşi de eşaloanele 2 şi 3 ale Partidului Comunist. Prin numirea la guvernare a PSD şi PDL s-a format o haită de şacali înfometaţi care sunt puşi pe căpătuială şi fură cu neruşinare din banul public. La nivel european Romania este reprezentată de anumite piţipoance şi infractori de drept comun. La nivelul Guvernului conduce România Riţi Piţi şi alte blonde care fură din avuţia partidului cu neruşinare. (…) La această conferinţă vin cu o echipă competentă care va duce partidul în Consiliul Judeţean Suceava, în Consiliile Locale, vom câştiga cel puţin 20 % din funcţiile de primari şi viceprimari. Vom reuşi ca la alegerile parlamentare să obţinem un scor de 20 % din voturi şi vom duce partidul în Parlamentul României”.

Acum nu pot băga mâna în foc că acestea nu sunt decât vise sau că cei care le-au scris chiar nu pricep cu ce se mai mănâncă politica în zilele de azi. Am simţit însă în textul noului preşedinte multă frustrare pesonală mascată în dorinţe pe care nici măcar liderii vechi ai PNŢCD nu au curaj să le rostească. Dacă dl Poenaru crede că 20 % din voturile populaţiei înseamnă câştigarea preşedinţiei CJ se înşeală amarnic, cum la fel de serios se înşeală atunci când crede că demersul său politic va duce partidul la peste 2 (doi) %.

Sunt dispus să pariez că nu vom mai auzi de Sorin Poenaru de la PNŢCD Suceava în nici o conjunctură politică importantă a zilelor ce vor urma şi că partidul său, dacă nu va aduce în rândurile sale oameni care chiar ştiu cum se face politica, va fi un fel de mascotă a eşicherului politic românesc de care lumea, în cel mai bun caz, va râde sau va zâmbi.

Exact aşa cum am făcut şi eu când am văzut cum o mână de oameni, de altfel admirabili în contextul local zilnic, au reuşit să se frăsuiască pentru mai nimic. Şi dacă aţi şti câtă energie şi nervi consumaţi la alegerile astea! Mai rar aşa ceva !

Mihai Chira


Intră acum și în grupul de