A fost Cristi Cajvaneanu. A urmat Maria Plesca. Cine se pregateste?


Intră acum și în grupul de

Un cetăţean al localităţii Voitinel din judeţul Suceava, parte a României, care la rândul ei este parte a Uniunii Europene a fost tâlhărit, sâmbătă spre duminică noaptea, în propria casă de patru persoane (bărbaţi) care purtau cagule pe faţă. Femeia, Maria Pleşca, este soţia şefului de post (adică şeful poliţiei locale) din Gălăneşti, o comună învecinată cu Voitinel şi, ce e şi mai important, este primarul din Voitinel. Ales independent.

Acestea sunt faptele expuse într-un comunicat de presă al IPJ Suceava. Triste şi extrem de periculoase dacă este să analizăm ce anume s-a întâmplat la Voitinel şi până unde poate merge disoluţia puterilor în statul român, în anul 2009, într-o ţară membră a UE. Să le luăm deci pe rând.

Patru bărbaţi şi o femeie

La miezul nopţii, deci pe întuneric, ca să fie vorba şi de o „agravantă” a pedepsei, patru flăcăi au intrat prin efracţie în casa unei femei, pe care ştiau că o vor găsi singură în casă la acea oră pentru că soţul, ştiau ei la fel de bine, era la serviciu. Au cagule pe faţă, îi pun femeii o pernă pe cap, ameninţă cum se pricep ei mai bine, după care pleacă luând cu ei suma de 4.000 de lei. În afara situaţiei de un real pericol în ce priveşte libertăţile cetăţeanului se impun câteva considerente:

a) cât de prost trebuie să fii ca să te organizezi în grup infracţional, pentru că asta s-a întâmplat acolo, şi să mergi în casa unei femei ca să furi doar 4.000 de lei. Cu alte cuvinte fiecare dintre infractori a plecat cu câte 1.000 de lei.

b) Nici măcar costurile cu organizarea acţiunii nu cred că şi le-au acoperit aceştia, motiv pentru care considerăm că nu banii au fost motivul acţiunii.

c) Dacă e să luăm în calcul şi ipoteza unei acute nevoi de bani a acestor tâlhari atunci înseamnă că în România criza economică a ajuns într-un punct foarte sensibil. Însă, nu banii, şi am explicat de ce, au fost, din câte se pare motivul infracţiunii. Motiv pentru care suntem îndreptăţiţi să mergem cu speculaţiile mai departe.

d) Dacă s-a ajuns până acolo încât să îi analizezi omului situaţia financiară pentru a intra în casă peste el, când nu are nici un fel de apărare, şi să îi iei ce îţi cade la îndemână atunci e foarte grav şi chiar nu cred că mai avem nevoie de Poliţie ci mai degrabă de nişte patrule locale de pază care să le asigure cetăţenilor, cotra-cost bineînţeles siguranţa pe care organele statului nu pot să o facă, deşi sunt plătite lunar din banii tuturor contribuabililor.

Mafie locală ? Răzbunare politică? Atenţionare?

Modul în care s-au organizat cei patru aduce mai degrabă cu formulele folosite de mafie decât de altceva. Să ai timp şi să-ţi urmăreşti victima pentru a nu te alege cu mai nimic financiar înseamnă că iei răsplata din altă parte. De unde însă? Răspunsurile sunt destul de greu de dat şi doar ancheta penală va elucida, dacă băieţii vor „da pe guşă” cine şi mai ales de ce i-a pus să facă asta. Dacă au făcut-o de capul lor ar fi fouă ipoteze de lucru. Prima, Maria Pleşca le-a stricat nişte afaceri în zonă şi atunci trebuia avertizată. A doua: ţinta de fapt nu a fost primarul, ci soţia şefului de post din Gălăneşti care, poate, susţinem noi, o fi „călcat pe muşuroi” şi cum în zona aceasta sunt multe „muşuroaie” pe care Poliţia numai nu reuşeşte să le stârpească, e probabil să fi vrut vreun şef de clan local să îşi delimiteze puterea. E posibil.

Chestiunea cu ameninţarea politică mă „bântuie” pentru că îmi aduc aminte că dna Pleşca a candidat independent tocmai pentru că fusese ameninţată de cei din PD-L. Asta a susţinut femeia în campania electorală. Membru PSD, dna Pleşca a anunţat că va candida independent, a ieşit primar cu o foarte mare susţinere din partea comunităţii locale după care e revenit în PSD. Cine, şi dacă PD-L a comandat aşa ceva, tot Poliţia o va lămuri. Dacă va lămuri vreodată subiectul. Şi îmi mai aduc aminte cum în campania din 2008 doi nebuni, că altfel nu le pot spune, unul de la PSD si celălalt de la PD-L s-au bătut şi omorât pentru că susţineau candidaţi diferiţi. Deci în judeţul Suceava premise pentru acest gen de acţiuni duse la extrem pentru susţinerea politică ar cam fi.

România- mahalaua Uniunii Europene?

Vă rog să faceţi următorul exerciţiu de drept penal: un primar agresat de 4 indivizi cu cagule, în miez de noapte. Cam ce înseamnă asta? Ultraj. Şi în ce condiţii: noaptea, prin efracţie, în grup organizat special în acest scop şi împotriva unui demnitar. Şi asta o ştie foarte bine şi şeful Poliţiei judeţene sucevene, Nicuşor Todiruţ, care a preluat personal, ancheta în cazul de la Voitinel şi a dus la arestarea şoferului care i-a dus pe cei patru cagulişti la adresa primăriţei. Ce va releva ancheta vom vedea. Cert este că de această dată Nicuşor Todiruţ a făcut exact ceea ce trebuia. A fost acolo încă de la momentul în care s-a dat alarma şi a coordonat ancheta. Felicitări!

Totul e ca până la urmă adevărul să iasă la iveală şi cei vinovaţi să fie pedepsiţi într-un fel sau altul. Şi asta pentru că şi aşa Uniunea Europeană ne consideră un fel de mahala a Occidentului. Însă, şi mahalua are regulile ei pe care le respectă cu sfinţenie.

Cât trebuie să credem din ce a spus Maria Pleşca?

Se impune la final o altă variantă pe care organele de anchetă o vor lua în calcul. Oare Maria Pleşca nu cumva minte? Nu cumva şi ea are ceva de ascuns? Nu cumva viaţa de zi cu zi a primăriţei are şi legături cu cercurile, să le zicem „interlope”, din zonă? Nu există nici un fel de relaţii de natură economică între primarul Pleşca şi o serie de aşa zişi „investitori” locali, mai ales dintre cei care din când în când mai trec graniţa după ţigări? Oare fiul din prima căsătorie a dnei Pleşca nu are nimic de ascuns în materie de activităţi economice ilicite? Sunt întrebări care izvorăsc din activitatea de zi cu zi a comunei, la care oamenii din zonă nu sunt indiferenţi.

Şi ceea ce mă face să cred că ceva nu e în regulă cu povestea spusă de Maria Pleşca sunt momentele pe care ea susţine că le-ar fi trăit cu dramatism şi care au puncte foarte slabe în care se leagă. Dar tot Poliţia şi şeful acesteia, Nicuşor Todiruţ vor trebui să facă lumină. Indiferent ce vor găsi acolo. Şi din ce zonă de interese. Dacă nu vor face asta e clar că autorităţile statului, în prag de alegeri prezidenţiale, mai dau o dovadă de incompetenţă şi că după ce Cristian Căjvăneanu (Dumnezeu să-l odihnească) a fost omorât în plină stradă, în Suceava, pentru un pumn de arginţi, iar Maria Pleşca tâlhărită în propria casă, urmează spuma autorităţilor judeţene. Cine e următorul?

Mihai Chira


Intră acum și în grupul de