Flutur il vrea pe Boc. PDL-istii il vor pe Blaga. Cu ce se alege partidul dupa Conventia din 14 mai?


Intră acum și în grupul de

47 de oameni. Atât numără delegaţia de la Suceava a PDL care va fi prezentă sâmbătă la Bucureşti pentru a-şi vota „noul” preşedinte. Toţi au fost aleşi pe sprânceană, unul si unul, cu o misiune principală şi cu una secundară. Prima e să îl voteze pe Emil Boc preşedinte al PDL. A doua, să il voteze pe liderul PDL Suceava, Gheorghe Flutur, in funcţia de prim-vicepreşedinte al partidului.

Sâmbătă, la Bucureşti, se va vedea dacă socoteala de acasă se potriveşte cu cea din capitala ţarii şi dacă nu cumva vom asista la surprinza cea mare, desemnare lui Blaga ca preşedinte. Din punctul meu de vedere, meciul nu e jucat, iar de modul cum vor decurge lucrurile în sala unde au loc alegerile ţin multe.

Două scenarii au de luat în calcul PDL-iştii suceveni. Primul e cel în care Boc rămâne preşedinte. Singurul câştig va fi că Flutur va deveni cea mai importantă personalitate din Moldova aleasă la un înalt nivel în PDL. Şi poate că nu e de ignorat faptul că Udrea va veni mai des pe la Suceava să promită că umple visteria judeţului de bani. Asta nu înseamnă că o va şi face.

Al doilea scenariu e cel în care Blaga e preşedinte. Aici povestea devine tristă pentru Flutur care are toate şansele să fie marginalizat din punct de vedere politic, la Suceava, şi să audă despre ce se vorbeşte prin şedinţele din Modrogan de la sursele sale interne din PDL. Scenariul acesta prezintă însă o mare atracţie pentru delegaţii suceveni deoarece are în vedere potenţialul de creştere al partidului sub bagheta lui Blaga. Cu Boc preşedinte, PDL va curge încet şi sigur spre o aşa zisă stabilitate internă, care însă nu va da sub nici o formă posibilitatea afirmării unor noi valori.

După reconfirmarea lui Boc la şefia PDL, lucrurile sunt clare, iar fronturile de luptă stabilite. Nimeni şi nimic nu se va mai putea inventa în PDL Suceava şi nici în PDL la nivel naţional care să poată surprinde plăcut electoratul. Flutur, şi mai ales Suceava vor fi in continuare îndopaţi cu fonduri guvernamentale. Iar Flutur nu va putea spune că de fapt are proiecte performante, ci că doar primeşte recompensa pentru votul dat. Asta pentru Suceava s-ar putea să se cheme că e de bine.
Banii mulţi nu vor însemna şi uşa deschisă la sediul PDL pentru noi membri şi noi idei. Nici pe departe. Flutur va fi interesat să îşi conserve poziţia şi să înceapă să mobilizeze oamenii săi pentru efortul din 2012, de la alegerile locale. Şi asta nu va fi uşor pentru că una e sa le spui celor din PDL că e mai bine cu Boc preşedinte şi alta e să le spui pensionarilor cu veniturile tăiate că Boc e minunat ca premier, iar PDL, ceea ce de fapt trebuia pe lumea asta, ca partid. Iar sondajele de opinie spun cu totul altceva.

Alegerea lui Blaga va însemna însă o pală de aer proaspăt dat atât partidului cât şi Guvernului viitor. Pentru că e foarte clar că după alegerea lui Blaga câteva scaune de ministru se vor duce la vale şi multe sfere de influenţă locale vor fi sparte. Iar asta pentru partid, chiar dacă pare dureros, este foarte benefic acum.

Cu Blaga preşedinte, până şi PDL-istii vor putea spera că scapă partidul de sub jugul lui Traian Băsescu şi ţara de prostia şi minciuna, dovedite de atâtea ori în public, ale lui Emil Boc.

Şi mai trebuie spus un lucru. Din Bucovina, la Bucureşti, au plecat până acum alte două delegaţii. Una de la PSD şi cealaltă de la PNL. Cei de la PSD jurau, în frunte cu senatorul Gavril Mîrza, ca il votează pe Mircea Geoană preşedinte şi a ieşit Victor Ponta. Cea de la PNL jura că Tăriceanu e ca şi preşedinte şi s-au întors, la piept, cu poza lui Crin Antonescu. Aşa că precedentul e creat. Mai că a devenit obicei. Şi în Bucovina, de când e Gheorghe Flutur preşedinte, OBICEIURILE şi TRADIŢIILE sunt sfinte. Se respectă şi se cheltuie bani europeni pentru promovarea lor.

Gândul cel bun delegaţilor PDL de Suceava!

Mihai Chira


Intră acum și în grupul de