Suceava, condamnată să rămână nr.1!


Intră acum și în grupul de

Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, a dat publicității un raport în care se reliefează faptul că în judeţul Suceava sunt finalizate, în faza de derulare sau au fost acceptate spre finanțare proiecte de peste 800 milioane de euro. Dacă la acestea s-ar mai adauga și fondurile obținute pe proiectele guvernamentale, suma depășește 1 miliard de euro.

Din datele puse la dispozitie de prefect, și nu avem nici un motiv să ne  îndoim de corectitudinea lor, Suceava beneficiază în momentul de față, de fapt, de un portofoliu de proiecte la care au fost direct autori, doi oameni: Gavril Mîrza și Gheorghe Flutur.

Ambii au condus judeţul Suceava de la Revoluție încoace, ultimul dintre ei în ultimii 4 ani.

Flutur a înțeles, poate mai bine decat Gavril Mîrza, puterea proiectelor europene şi care e viitorul în materie de finanțare. Cu toate acestea, a inaugurat cam toate proiectele de drumuri începute de predecesorul său, Gavril Mîrza, fără nici o jenă.

Noul președinte al CJ, Cătălin Nechifor, care a lucrat in ”guvernarea” Mîrza tocmai pe proiecte europene, a preluat şi va trebui să ducă la capăt proiecte extrem de importante pentru judeţul Suceava care îl au ca autor pe Gheorghe Flutur. E vorba de şoseaua de centură a Sucevei, modernizarea Aeroportului Suceava şi cele doua gropi ecologice de gunoi ale judeţului.

Şi Mîrza, şi Flutur, si Nechifor ar trebui să înțeleagă faptul că de multă vreme ștacheta în privința Sucevei a fost ridicată sus, atât de sus încât până și ”aroganților politicieni de la Iași” a început să le placă ideea de a păstori un judeţ care a reușit performanța de a atrage aproape 20 % din totalul fondurilor europene pe care România a putut la rândul ei să le atragă de la UE.

Dacă Suceava a reușit, ca entitate administrativ-teritorială, să performeze sunt extrem de sceptic în privința viitorului dacă va fi mutată capitala la Iași. Pentru că, după acest demers, nimeni din judet nu va mai avea nici un fel de interes, politic vorbind, de a demonstra că poate face ceva la nivel macro.

Totul se va reduce la un fel de politică de ”gașcuță” care oricum, pentru a mișca în front va trebui să primească dezlegare de la Iași. Iar asta se va obţine foarte greu. Pentru că Iașiul e infometat după euro!

MIHAI   CHIRA


Intră acum și în grupul de