Tristetea împăratului galben-albastru


Intră acum și în grupul de

Un om politic are două variante de lucru, fie la putere, fie în opozitie.

De miercuri, la Suceava, a mai fost ”inaugurată” o postură de a face politică în 2014-în PNL. Să mă explic.

Într-o conferință de presă susținută la cabinetul său parlamentar, unde cu greu puteai găsi un loc unde să îți iei notițe decent, președintele organizației județene Suceava a PNL, deputatul Alexandru Băișanu, a ieșit cu câteva ”teze” pe care ar dori să le aplice colegii din USL pentru municipiul reședință de județ.

A fost vorba de câteva proiecte de dezvoltare a oraşului, o parte dintre ele fiind de altfel promisiuni din campania electorală din 2012, pentru primărie, a deputatului.

Alături de dl Băișanu a stat, ca mai tot timpul până acum, tăcut (dar o tăcere care spunea multe) și aprobator, președintele organizației municipale Suceava a PNL, Marius Zmău, cel care, cel puțin teoretic, ar trebui să conducă filiala Suceava. Practic, e prerogativa deputatului.

La final, într-o răbufnire atent studiată, Dl Băișanu spune că a sosit momentul ca primarul Ion Lungu și PDL să nu mai conducă primăria și orașul Suceava.

”Să arătăm sucevenilor că după mandatul în care USL a fost majoritar în Consiliul Local nu a mai făcut Lungu și PDL ce au vrut în Suceava, așa cum fac acum! Ii rog pe toți să înțeleagă că nu Lungu dă bani de la el de acasă, ci consilierii, prin votul lor”, a spus dl Băișanu.

Absolut corect.

Ce a uitat însă parlamentarul sucevean să spună e că nici consilierii, fie PDL, PSD sau PNL nu dau din banii lor, ci tot din ai sucevenilor, ba în plus, pentru că dau cu banii în stânga și în dreapta fără a avea nici un fel de răspundere, dar absolut nici una, mai sunt și plătiți.

Ce a uitat iarăși dl Băișanu să amintească e că acești consilieri locali au fost aleși pe o listă, la comun, și nu uninominal cum a fost ales Ion Lungu primar.

Și iarăși omite deputatul liberal să spună că dacă sucevenii îl vroiau pe el primar în 2012, votau USL și nu îi dădeau girul PDL-istului Ion Lungu. Cum ar spune dl Băișanu, ”și un levier dacă puneai în 2012 să candideze pentru USL, ieșea”. La el însă probabil că nu se aplică.

Și ce e mai grav, dl Băișanu uită că USL e la guvernare și are majoritatea în CL Suceava. Dacă însă USL ar fi o echipă și cu adevărat la guvernare lucrurile ar fi foarte simple, ar fi fost de mult făcute și nu doar dorite, însă ieșirea dlui Băișanu de miercuri nu are decât o singură explicație-PNL, la Suceava nu prea e la nici o guvernare.

USL la Suceava se chinuie de multă vreme să joace în aceleași tricouri cu totii și arată ca o echipă cu doi antrenori din care unul tot îndeamnă jucătorii la grevă.

La așa ”team”, Ioan Bălan și echipa lui de la PDL va fluiera în CL Suceava și în acest an. Și deja au trecut doi ani de când USL e, teoretic, la putere!

 

MIHAI   CHIRA

 

PS: în mediile politice sucevene circulă un zvon cum că în spatele afacerii FOAIERUL CASEI CULTURII ar sta și ceva interese liberale. Mi-ar plăcea să cred că ieșirea dlui Băișanu nu are absolut nici o legătură cu faptul că pimarul Ion Lungu a anunțat ca vrea sa închidă afacerea respectivă, pe motive de nerespectare a legii.


Intră acum și în grupul de