Poetul Vasile Tudor: Am revenit la poezie după 30 de ani de tăcere, la îndemnul unor prieteni


Intră acum și în grupul de

Avocatul şi poetul sucevean Vasile Tudor a declarat, joi, la Universitatea Suceava, în cadrul Colocviului Internaţional „Omul şi mitul”, unde au fost prezentate cinci volume scrise de el sau despre el, că a reluat legătura cu poezia în anul 2011, după o „tăcere” de circa 30 de ani.

Numeroşi oameni din domeniul artelor şi studenţi au participat, joi, la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava la lansarea a cinci volume de şi despre poetul Vasile Tudor.

Amfitrionul întâlnirii, Gina Puică, a spus în deschiderea evenimentului că Vasile Tudor a debutat ca poet la sfârşitul anilor ’70, în reviste literare şi a continuat să publice în astfel de reviste şi la începutul anilor ’80.

Ea a arătat că după 30 de ani de „tăcere publică”, Vasile Tudor a publicat în anul 2011 primul volum de poezie „Pietre curgătoare”, iar apoi a continuat să publice, el fiind inclus şi în două antologii de poezie ale Grupului de la Durău.

Poetul Vasile Tudor a spus la rândul său că în „tăcerea” de peste 30 de ani nu a rupt legătura cu poezia, citind foarte multă poezie, şi că a reluat scrisul la îndemnul unor prieteni.

El a arătat că 85 la sută din primul volum de poezie a fost scris în perioada studenţiei.

„În rest, ce am scris e ceea ce mi-a plăcut”, a mai spus Vasile Tudor.

Prof. univ. Mircea A. Diaconu a arătat că poezia lui Vasile Tudor este angajantă, dar cu metafore care te odihnesc.

Vasile Tudor

„Poemele sunt odihnitoare, nu creează fracturi”, a spus Mircea A. Diaconu, care a citit două poeme ale lui Vasile Tudor şi unul al altui autor, pe care nu l-a numit, pentru a arăta frumuseţea poeziei poetului sucevean în comparaţie cu stilul frust al poeziei care se scrie acum.

În cadrul manifestării au fost recitate poezii ale lui Vasile Tudor în română, engleză şi spaniolă.

Poezia lui Vasile Tudor a fost analizată la cursul de poetică a spus şi profesorul Dorel Fînaru care a coordonat volumul „Analiza discursului poetic. Comentarii ale textelor volumului Pietre curgătoare, de Vasile Tudor”, în care studenţii suceveni au comentat poezia lui Vasile Tudor, în carte fiind incluse circa 150 de comentarii.

Vasile Tudor (1)
Vasile Tudor

La acest eveniment au mai fost lansate volumele lui Vasile Tudor apărute recent,  Escortele tăcerii (Editura Charmides, Bistriţa, 2014), Sălbatica stafie/Savage Ghost, traducere de Olimpia Iacob şi Jim Kacian (Timpul, Iaşi, 2014), La ronda de soledad/Rondul de singurătate, Antología, traducción, estudio preliminar y postfacio de Dorel Fânaru y Enrique Nogueras (El Genio Maligno, Granada, 2014) şi Cartea sonetelor (Timpul, Iaşi, 2015).

 


Intră acum și în grupul de