Artistul Dan Perjovschi va expune la Uzina de Apă Suceava

Dan Perjovschi, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați artiști români pe scena internațională după 1990 care a realizat peste o sută de expoziții și proiecte personale și de grup, la instituții celebre precum MoMA New York, Tate Modern Londra, Kiasma Helsinki, MACRO Roma, Kunsthalle Basel, MAC Marsilia, Bienala de la Veneția, Bienala de la Sydney va expune și la Centrul de Architectură, Cultură Urbană și Peisaj Uzina de Apă Suceava.

Vernisajul expoziţiei „Dan Perjovschi: Desene la Uzină” va avea loc joi, 28 mai, de la ora 18:30, la sediul Uzinei de Apă Suceava, din str. Apeductului nr. 4, în prezența artistului.

dan perjovschi

Potrivit organizatorilor, expoziția face parte din Festivalul de Literatură și Artă Lectora, desfășurat între 27 – 31 mai.

La Uzina de Apă din Suceava, artistul va desena pe o suprafață de aproximativ 40m² în cele două rezervoare ale clădirii proiectată în 1908 de inginerul de construcţii civile G. Thiem din Leipzig.

„Desenele lui Dan Perjovschi sunt precise ca formulele în matematică sau fizică: E=mc², de exemplu. EI AUr NOI ciaNUră.

Ce poate fi mai eficient decât un minimum de semne, gândite împreună astfel încât să condenseze și ilustreze, în același timp, idei și situații la fel de complexe precum relația dintre materie, energie, spațiu și timp? Dan vrea să știe acum și vrea să comunice ce știe în două secunde.

Într-adevăr, urgența e concretă, din multe motive: se taie păduri contra voturi, universitățile devin afaceri, bunurile comune și serviciile publice (resurse energetice, parcuri și spații verzi, servicii medicale, de cercetare, judiciar sau chiar legislativ) sunt sabotate continuu în folosul profitului privat, iar arestările oamenilor de afaceri, politicienilor, primarilor și sefilor de consilii județene se înmulțesc exponențial. La noi. În lume, inegalitățile sociale se adâncesc, fanatismul religios și xenofobia cresc, exploatarea iresponsabilă a mediului continuă, supravegherea de tip Big Brother se generalizează, iar democrația abia mai rezistă în fața spectrului războiului global.

perjovschi,desene la uzina

Dan circulă nonstop, local și global, ca un reporter pe teren; observă, se documentează, citește presa și fluxurile de știri online, vorbește cu oamenii, postează pe facebook, filtrează surse și imagini, extrage esențe și creează în flux. Este un performer, prezent în torentul lumii contemporane, iar nebunia acestei lumi e subiectul lui și desenul spațiul de gândire. Nici o cauză nu-i prea puțin, iar activismul lui este contagios: protestatarii din campania Salvați Roșia Montana i-au downloadat desenele, le-au pus pe tricouri și pe pancarte; la Cluj, studenții i-au expus desenele Occupy University în amfiteatrul în care și-au susținut revendicările; la Istanbul, demonstranții Occupy Gezi i-au cerut să deseneze pentru ei, la fel manifestanții din Rio împotriva corupției guvernului brazilian.

Cu o conştiinţă critică alertă, generozitate și umor, Dan Perjovschi dezbate, confruntă și prezintă lumea așa cum e, așa cum în viteza cotidiană nu o vedem, dar o recunoaștem dacă ne oprim două secunde și intrăm în spațiile de gândire desenate de artist. Pe pereți, pe podea, pe geamuri, pe tavan, pe stradă, pe trotuar, pe fațade, în ziare, în cărți, pe internet, pe orice suprafață, cu creta, cu markerul, alb, negru, gri. Desenele se șterg, ideile nu”, a artat  Simona Nastac, curator și critic de artă, în prezent stabilită la Londra.

Ea a realizat expoziții la  Londra, New York, Seul, Shanghai, Praga, Sankt Petersburg, Cluj și București, și a publicat peste 100 de articole în presa românească și internațională de specialitate. Între 2006-2013 a coordonat programele de arte vizuale, rezidență artistică, literatură, arhitectură și design la ICR Londra. Anul acesta este Visual Arts Director pentru Festivalul “Kingston Welcomes Korea” din Londra, desfășurat în luna august.  

Expoziția „Desene la Uzină” poate fi vizionată la Centrul de Architectură, Cultură Urbană și Peisaj Uzina de Apă din Suceava, în perioada 29 mai – 19 iunie, între orele 10:00-15:00, intrarea fiind liberă.

Dată în folosință în 1912, uzina a fost transformată în 2012 de Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), filiala N-E, în Centru de Arhitectură, Cultură Urbană şi Peisaj. Uzina face parte din patrimoniul industrial al oraşului Suceava, având o semnificaţie istorică, tehnologică, socială şi arhitecturală deopotrivă. OAR a reintegrat clădirea în comunitate, contribuind astfel la protejarea şi valorificarea patrimoniului arhitectural industrial din România, precum și la viața culturală a orașului Suceava.