Reprezentanții elevilor sprijină demersurile de reducere a comisiilor școlare

Consiliul Elevilor sprijină în principiu inițiativa Federației Sindicatelor Libere din Învățământ ( FSLI) de a solicita Ministerului Educației și Cercetării Științifice să desființeze comisiile din școli, pentru a debirocratiza sistemul de învățământ.

“Actualmente, în baza Regulamentului de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar, zeci de comisii școlare își desfășoară activitatea în școlile românești, fără a exista un rezultat concret privind măsurile, procedurile, discuțiile din cadrul multor comisii. În plus, multe dintre acestea se întrunesc foarte rar și doar birocratizează sistemul de învățământ, încărcându-l cu proceduri greoaie, lipsite de eficiență.

elevi liceu

Totuși, anumite comisii, precum comisia de monitorizare a actelor de violență, au un impact pozitiv și merită a fi menținute cu o componență și proceduri regândite. Structura reprezentativă a elevilor la nivel național propune reducerea numărului de comisii școlare la maximum 10 comisii, decise la nivel național. De asemenea, subliniem importanța existenței unui reprezentant al elevilor în toate comisiile din cadrul unității de învățământ. Elevul, ca beneficiar direct al sistemului de învățământ, este cel mai vizat de către deciziile luate în cadrul comisiilor iar astfel opinia lui ar trebui să reprezinte un punct de referință. Altfel, școala nu mai are în nici un caz pe elev ca beneficiar țintă.

Având în vedere actualele propuneri de modificări ale Legii Educației Naționale și a Regulamentului de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar, Consiliul Elevilor își exprimă încrederea în colaborarea dintre Ministerul Educației și actanții sistemului de învățământ, pentru realizarea unor noi acte ce să vină în identificarea și îndeplinirea nevoilor elevilor români”, se arată într-un comunicat al Consiliului Naţional al Elevilor.