Festivalul – concurs interjudețean de interpretare a cântecului popular “Cântecele Siretului”, la prima ediţie, la Dumbrăveni


Intră acum și în grupul de

Consiliul Județean Suceava, Centrul Cultural “Bucovina”, Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Primăria și Căminul Cultural Dumbrăveni, organizează în zilele de 13 și 14 iunie 2015,  prima ediţie  a Festivalului – concurs interjudețean de interpretare a cântecului popular “Cântecele Siretului”.

 Potrivit reprezentanţilor Centrului Cultural „Bucovina”, manifestarea care va avea loc la Dumbrăveni  „își propune descoperirea şi promovarea tinerelor talente, cunoaşterea portului, datinilor şi obiceiurilor zonelor pe care le reprezintă precum și implicarea concurenţilor în culegerea şi promovarea folclorului local, dar şi a prelucrării dialectale a acestuia”.

Concursul se va desfășura pe trei secțiuni. Prima secţiune se adresează copiilor şi include două categorii de vârstă, 7-11 ani, respectiv 11-15 ani. A doua secţiune este dedicată tinerilor şi maturile cu vârste cuprinse între 16 – 25 ani, iar a treia secţiune, grupurilor vocale.

„Soliştii vocali din secţiunile I – II vor interpreta două piese muzicale, una fără acompaniament (doină sau baladă) şi una cu acompaniament orchestral. Piesele trebuie să fie din zona etnofolclorică din care vine concurentul. Pentru concurenții de la prima secțiune, categoriile 7 – 11 ani și 11 – 15 ani nu este obligatoriu doină sau baladă. Timpul acordat în concurs pentru secțiunile I și II este de 7 minute.

Grupurile vocale  din secţiunea a III – a vor prezenta cântece din zona pe care o reprezintă, timpul acordat acestora este de maxim 10 minute.

microfon

În alegerea repertoriului se va ţine seama de autenticitatea pieselor folclorice, de valoarea artistică şi de diversitatea lor ritmică şi melodică.

Concurenţii vor respecta precizările organizatorilor cu privire la intrarea în concurs. Acompaniamentul orchestral va fi asigurat de către orchestra  Ansamblului Artistic “Ciprian Porumbescu” din Suceava”, arată reprezentanţii Centrului Cultural „Bucovina”.

Aceştia mai precizează că în vederea unei participări cu un înalt nivel calitativ și competitiv, toți concurenții din județul Suceava vor fi prezenți la preselecția din data de 8 iunie 2015, între orele 16.00 – 18.00, la sediul Centrului Cultural “Bucovina”, condiție obligatorie pentru a intra în concurs.

„Preselecția interjudețeană va avea loc în data de 13 iunie 2015, ora 9.00 la Căminul Cultural din Dumbrăveni,  la ora 11.00, repetiția cu toți concurenții, urmând la ora 14.00 să înceapă concursul.

Fișa de înscriere (anexată prezentului regulament), însoțită de partitura muzicală pentru piesa  a II – a, o copie după BI/CI, o fotografie a interpretului  se va expedia pe adresa Centrului Cultural “Bucovina”, str.Universității, nr.48, cod poștal 720228 sau prin fax 0230/530126, până la data de 4 iunie 2015 pentru a da posibilitate orchestrei să asigure o mai mare operativitate în desfășurarea concursului. Fișele incomplete duc la excluderea concurenților din concurs”, explică reprezentanţii Centrului Cultural „Bucovina”.

Juriul festivalului va fi alcătuit din personalități de seamă din domeniul cercetării și interpretării folclorului romănesc (etnomuzicologi, folcloriști, interpreți consacrați, profesori, dirijori). Se vor acorda premii la toate secțiunile și categoriile festivalului și va fi oferit Trofeul „Cântecele Siretului”.

„Premierea concurenților se va face in aceeași zi. Concurenții care obțin locul I și cel care obține trofeul festivalului vor participa în data de 14 iunie 2015, ora 13.00 în spectacolul de gală.

Clasificarea interpreţilor participanţi la concurs se va face ţinându-se seama de calitatea interpretării, de autenticitatea şi de valoarea artistică a pieselor, de ţinuta scenică precum şi de frumuseţea şi autenticitatea costumului popular al interpretului.

Juriul are latitudinea de a nu acorda unele premii sau de a le redistribui. Nu se acceptă contestații”, mai precizează sursa citată.

Informaţii suplimentare se pot obţine la Centrul Cultural „Bucovina”, tel./ fax 0230/530.126 sau 0735/787.051.


Intră acum și în grupul de