„În memoria victimelor fascismului și comunismului”, la Bibiblioteca Bucovinei


Intră acum și în grupul de

La Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava va avea loc vineri, 21 august, de la ora 11.00, vernisajul expoziției de carte „În memoria victimelor fascismului și comunismului”.

Afis 23 august Ziua Victimelor Fascismului si Comunismului

Potrivit managerului Bibliotecii Bucovinei, Gabriel Cărăbuș, evenimentul se înscrie anual între proiectele dedicate de Bibliotecă şi de Consiliul Judeţean Suceava cultului eroilor neamului, memoriei şi pedagogiei memoriei, victimelor celor două regimuri totalitare ale secolului trecut, fascismul şi comunismul.

„Proiectul a fost iniţiat în 2006 de scriitoarea Angela Furtună, care a organizat anual expoziţii de carte, dezbateri publice şi prezentări de carte şi de film”, a spus Cărăbuș.

El a mai arătat că după vernisaj va avea loc şi o (re)lectură publică însoţită de o prezentare de carte a volumelor „Originile totalitarismuluiț”, de Hannah Arendt, „20 de ani în Siberia – Amintiri din viaţă”, de Aniţa Nandriş-Cudla și „Intoarcerea huliganului”, de Norman Manea.

În 2008, Parlamentul European a declarat ziua de 23 august drept Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului și ale nazismului. Aceasta a fost marcată pentru prima dată, în 2011, la Varșovia, în Polonia.

În România, IICCMER a iniţiat, încă din primavara anului 2010, Proiectul de Lege privind declararea zilei de 23 august Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului şi a zilei de 21 decembrie Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România, care îşi propune să omagieze victimele fascismului şi comunismului, ca regimuri totalitare, în baza declaraţiilor şi recomandărilor unor foruri internaţionale şi, în particular, să omagieze victimele regimului comunist în România, prin asumarea de către statul român a obligaţiei morale de a consacra două zile comemorative: 23 august şi 21 decembrie. Proiectul legislativ a fost adoptat de Parlamentul României, devenind Legea nr. 198 din 7 noiembrie 2011.


Intră acum și în grupul de