FOTO Ziua Internațională a Francofoniei a fost celebrată la Biroul Francez


Intră acum și în grupul de

Pentru al cincilea an consecutiv, Ziua Internațională a Francofoniei a fost sărbătorită la Biroul Francez, în prezența unor invitați de seamă.

În deschiderea evenimentului ce a avut loc miercuri după-amiază, responsabila activităților de la Biroul Francez, prof. Tamara Sabin, a ținut să le prezinte oaspeților evenimentele ce au loc periodic în mansarda Casei Prieteniei.

Tamara Sabin

„Activitățile noastre sunt diverse pentru că publicul dorește mereu altceva. Foarte apreciate au fost serile de film, cele de muzică, de poezie, prezentările de carte. Activitatea este susținută, este pentru toate gusturile, pentru toate categoriile de vârstă”, a spus prof. Tamara Sabin.

La rândul său, deputatul PNL de Suceava, prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu, a punctat faptul că proiectului Casei Prieteniei s-a născut în urmă cu șapte ani, iar Biroul Francez funcționează de cinci ani.

De asemenea, coordonatoarea Biroului Francez a declarat că în incinta Casei Prieteniei își desfășoară activitatea și Biroul German și și-a exprimat dorința ca în viitor și alte naționalități să se alăture proiectului.

Sanda Maria Ardeleanu (2)

„Cei care vin aici, cu foarte multă pasiune, sunt convinsă că sunt și cei care susțin conceptul de Casă a Prieteniei la Suceava. Visăm și noi, la Suceava, la un loc al dialogului intercultural și sperăm că această Casă a Prieteniei să satisfacă această dorință a sucevenilor”, a spus Sanda-Maria Ardeleanu.

Revenind la Ziua Internațională a Francofoniei, Sanda-Maria Ardeleanu a ținut să menționeze că în acest an Biroul Francez a primit vizita a doi oaspeți din Franța, respectiv a profesorilor Maria Carmen Alen Garabato și Henri Boyer de la Universitatea „Paul Valéry” din Montpellier.

„Două personalități care sunt și doi mari prieteni și susținători ai francofoniei în Bucovina. Atât domnul profesor Henri Boyer, cât și doamna Garabato se află astăzi (miercuri – n.r.) la finalul unui maraton. Francofonia la Suceava, la Universitate și la Casa Prieteniei a prilejuit întâlnirea publicului francofon și francofil cu cei doi profesori de la Universitatea din Montpellier, în nu mai puțin de șase conferințe”, a menționat prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu.

La evenimentul organizat cu prilejul Zilei Internaționale a Francofoniei a fost prezent și primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, acesta arătând că este un mare iubitor al limbii franceze.

Totodată, Ion Lungu a precizat faptul că Suceava ar putea să se înfrățească cu orașul francez Avignon, pentru a putea dezvolta Festivalul Internațional de Teatru pentru Tineret.

Ion Lungu 1

Pentru a celebra Ziua Internațională a Francofoniei, la invitația președintei Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, prof. univ. DHC Sanda-Maria Ardeleanu, profesorul Henri Boyer de la Universitatea „Paul Valéry Montpellier III” din Franța a susținut conferința intitulată „Français, France, Francophonie: une trilogie à  revisiter”.

Evenimentele de la Biroul Francez s-au încheiat cu un program artistic coordonat de prof. Tamara Sabin și oferit de elevi suceveni ai Colegiului Național „Mihai Eminescu”, Școlii Gimnaziale „Miron Costin”, Colegiului Național de Informatică „Spiru Haret” și Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu”. (Mihaela Tcaciuc)


Intră acum și în grupul de